14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 21:11

Tăriceanu, despre “pactul” propus de Iohannis: “Fiecare trebuie să își vadă rolul și prerogativele pe care le are din Constituție”

spot_img

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lăsat să se înțeleagă, miercuri, că ALDE refuză “pactul” propus de Klaus Iohannis, pe care îl acuză că își depășește atributele constituționale.

“La consultările pe care le-am avut, nu a făcut nici cea mai mică mențiune în legătură cu acest subiect. Deturnează sensul referendumului. A fost clar, legat de temele de justiție, nu de orientarea pro-europeană, pe care nu a pus-o nimeni în discuție. Timp de 5 ani de zile a făcut dezbinare, acum încearcă o mișcare prin care să folosească acest rezultat pentru a ajunge iar președinte. Parcă e o propunere pentru ALDE și PSD pentru a-l susține la prezidențiale. Nu se poate. Fiecare trebuie să își vadă rolul și prerogativele pe care le are din Constituție”, a spus Tăriceanu. 

Tăriceanu a calificat demersul drept “o șmecherie, o capcană”, prin care Klaus Iohannis încearcă să își adauge o șansă pentru a fi reales. 

“Cred că românii trebuie să fie suverani, nu să se supună Comisiei de la Veneția, care are, oricum, doar un rol consultativ. E o altă șmecherie. Domnul Iohannis în loc să vină de la Sibiu să ne arate ce înseamnă comportamentul nemţesc, vine să ne înveţe pe noi, la Bucureşti, cum e cu şmecheriile. E păcat.  România nu are nevoie de șmecheri, ci de oameni serioși. Un astfel de demers miroase ca o capcană, ca o jucărie, prin care încearcă să își adauge o șansă în plus pentru realegere. Dacă, la sfârșitul lunii acesteia, Parlamentul termină cu modificarea Constituției, trebuie să sesizăm CCR și organizarea de îndată a referendumului cât se poate de repede. Imediat! Cel mai devreme în august, ca să respectăm prevederile Comisiei de la Veneția, care spune că nu trebuie să organizăm un referendum cu alte alegeri”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

R.D.