1.1 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 13:08
No menu items!

Tânără cu dizabilităţi, dintr-un centru din Vâlcea, ținută cu un picior rupt, fără să fie tratată. Parchetul a deschis dosar penal

spot_img

Parchetul Vâlcea a anunțat, sâmbătă, că a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu şi supunere la rele tratamente în cazul unui tinere cu handicap grav de la Centrul de Îngrijiri şi Asistenţă Zătreni, care timp de patru luni ar fi fost ţinută cu un picior rupt fără să primească îngrijiri medicale. De asemenea, ea are malnutriție severă. Cazul a fost semnalat de către Centrul de Resurse Juridice, care a sesizat Parchetul, Ministerul Muncii şi autorităţile din domeniul asistenţei sociale.

Dosarul a fost deschis, vineri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti, la sesizarea Fundaţiei Centrul de Resurse Juridice, fiind ulterior preluat de Parchetul Vâlcea.

Conform unui comunicat transmis sâmbătă de Parchetul Vâlcea, dosarul penal vizează infracțiunile de abuz în serviciu, supunere la rele tratamente şi omisiunea sesizării.

Cazul Georgianei – o tânără de 33 de ani cu dizabilități aflată în centrul de la Zătreni care aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea – a fost făcut public de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice (CRJ) printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi tuturor autorităţilor cu competenţe în acest domeniu și trimisă vineri, chiar de Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

Asta după ce, în 23 noiembrie, CRJ a fost sesizat telefonic despre o tânără cu dizabilităţi intelectuale şi nevăzătoare care de patru luni suferă în urma unei fracturi de femur, în Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni şi pentru care nici medicul şi nici conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC) nu au luat măsuri pentru a-i atenua suferinţa.

Două zile mai târziu, aflat în vizită inopinată la Zătreni, CRJ a găsit într-unul dintre dormitoarele centrului o tânără cu malnutriţie gravă, nevăzătoare, gemând de durere, cu piciorul drept rupt din luna iulie şi, cum s-a dovedit mai târziu, netratată corespunzător. Tânăra avea braţele şi picioarele imobilizate şi nu se poate exprima.

Împotriva voinţei personalului medical aflat în centru, CRJ a solicitat la 112 un echipaj medical care să îi acorde tinerei ajutor, dar echipajul UPU a informat că este nevoie ca medicul centrului din Zătreni să anunţe medicul coordonator al UPU că este o urgenţă.

“A fost nevoie de mai bine de o oră de discuţii între CRJ şi medicul coordonator, asistentele şi medicul centrului din Zătreni pentru ca într-un final să fie transportată la Spitalul Municipal din Drăgăşani”, spun reprezentanții CRJ.

                                                                                                                  Adina Silav