14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 15:17
No menu items!

Taj Mahal, simbolul dragostei eterne

spot_img

Taj Mahal, simbolul dragostei eterne

Unul dintre cele mai vizitate și faimoase monumente din lume, Taj Mahal a fost construit de Shah Jahan, al cincilea împărat mogul, drept mausoleum pentru soția sa, Mumtaz Mahal, în capitala imperiului mogul, orașul Agra, India.

Ruinele fortăreței amintesc de templul magnific al bogatei civilizații, fiind cu adevărat cel mai bine păstrat mormânt din lume, descris de poetul englez, Edwin Arnold, „dragostea unui împărat încrustată în piatră”.

Amplasat pe malul râului Yamuna, Taj Mahal a fost construit în memoria celei de-a doua soții, prințesa persană musulmană, care a murit după nașterea celui de-al paisprezecelea copil. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat, încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare, împărăteasa l-a rugat pe împărat să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-și iubească fiii și să-i viziteze mormântul la aniversare.

Construcția Taj Mahal-ului a durat două zeci şi doi de ani şi două zeci de mii de oameni au muncit aducând materiale din întreaga Indie și din alte zone ale Asiei, cu ajutorul a o mie de elefanți.

Clădirea „răsare” din peisajul roşcat, pe o terasă de marmură albă, care pune în evidență uriașul dom și cele patru minarete, închizând, în interior, o grădină deosebit de frumoasă, cu fântâni arteziene şi arbori ornamentali.

Roxana Mera