29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 20:44
No menu items!

Sute de cazuri de infecție cu noul coronavirus într-un abator din Germania

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Autoritățile din Gütersloh au hotărât închiderea temporară a școlilor și grădinițelor, precum și punerea în carantină a 7.000 de persoane, după ce aproximativ 400 de angajați ai unei fabrici aparținând Tönnies, cel mai mare procesator de carne din Europa, au fost depistați pozitiv la testul coronavirus.

Comentând situația, cotidianul „Bild” a lansat ipoteza potrivit căreia, cel puțin o parte dintre lucrători (foarte mulți dintre ei sunt români și bulgari) s-ar fi infectat în decursul zilelor petrecute în țările natale, în care s-au deplasat după ridicarea restricțiilor de călătorie. O presupunere similară a exprimat și șeful echipei de protecție sanitară a companiei Tönnies, Schulze Althoff.

„Când unul, doi sau chiar cinci angajați aduc infecția cu ei, aflându-se apoi într-un loc și un moment nepotrivite, răspândind virusul, poate apărea un nou focar”, a spus Althoff, subliniind că este prea devreme pentru o evaluare exactă a situației. De asemenea, potrivit specialiștilor, infecțiile ar fi putut fi favorizate și de temperaturile scăzute din interiorul spațiilor de lucru.

„Nu putem decât să ne scuzăm pentru cele întâmplate. Am lucrat intens pentru a ține virusul departe de halele noastre de producție”, a declarat și purtătorul de cuvânt al companiei germane, Andre Vielstädte.

Reamintim că autoritățile din Republica Federală pot impune noi restricții de combatere a pandemiei de coronavirus la nivel local în situația în care, în ultimele 7 zile, se înregistrează peste 50 de noi infecții la 100.000 de locuitori. Deși acest plafon este depășit în mod semnificativ, autoritățile de la Gütersloh au anunțat că nu vor decreta un „lockdown” general.

Potrivit autorităților locale, deși sistarea activității în abatorul din Rheda-Wiedenbrück va reduce cu aproximativ 20 la sută produsele din carne de pe piața germană, decizia este imperios necesară, mulți dintre angajații afectați fiind părinți. „Nu este cazul ca oamenii să cumpere alimente pe bază de carne în cantități exagerate, așa cum s-a întâmplat în martie cu hârtia igienică. Însă numărul de persoane infectate este într-adevăr mare”, a afirmat un responsabil.

Crescătorii de porci se confruntă la rândul lor cu probleme din pricina închiderii abatorului, animalele fiind astfel crescute încât să fie gata de sacrificare la o anumită dată. Potrivit grupului Tönnies, se încearcă sporirea producției în alte fabrici ale companiei, ce nu sunt afectate de coronavirus.

Ministrul Sănătății din landul Renania de Nord-Vestfalia, creștin-democratul Karl-Josef Laumann, a anunțat că guvernul local va testa angajații tuturor abatoarelor din această regiune, pentru a stabili dacă focarul nou apărut este o excepție sau nu.