4.4 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 4:52

Suspectat de comiterea unui dublu asasinat în 2009, Serghei Gribenco e liber. Procurorii nu au nici acum dovezi împotriva lui

Serghei Gribenco e liber
www.protv.ro

Suspectat de comiterea unui dublu asasinat la o casă de schimb valutar din Brașov cu patru ani în urmă, cetățeanul moldovean Serghei Gribenco a fost eliberat din Penitenciarul Codlea, unde a fost închis pentru înșelăciune. Procurorii nu au reușit nici pănă acum să adune probe împotriva lui în dosarul dublei crime, care a rămas în sertarele Parchetului General cu “autor necunoscut”.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Codlea, Dan Rusu, a precizat că Gribenco a fost pus în liberate pe 17 ianuarie, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Braşov.

Serghei Gribenco a fost condamnat la cinci ani şi jumătate pentru înşelăciune şi a fost încarcerat în 2009. El a ispăşit două treimi din pedeapsă, iar conform legii a avut dreptul să ceară eliberarea condiţionată.”A fost audiat de Comisia de eliberare condiţionată a Penitenciarului Codlea în 6 noiembrie 2012. Comisia a hotărât atunci amânarea şi reaudierea lui pentru data de 5 martie 2013. Dar, conform legii, a avut dreptul să ceară în instanţă eliberarea condiţionată. El a ispăşit 1.352 de zile din pedeapsă şi a câştigat o zi pentru munca prestată”, a explicat Rusu.

Cetăţeanul moldovean Serghei Gribenco a cerut eliberarea condiţionată în instanţă, iar pe 13 noiembrie 2012 Judecătoria Braşov i-a admis cererea şi a dispus eliberarea lui condiţionată. Procurorii au făcut recurs la decizie, dar pe 17 ianuarie Tribunalul Braşov a respins recursul. “Respinge, ca neîntemeiat, recursul formulat de catre Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov. Dispune punerea de îndată în libertate condiţionată a condamnatului Serghei Gribenco dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă”, se arată în sentinţa Tribunalului Braşov.

Gribenco a fost dat în urmărire naţională şi internaţională în 2005, pentru să se sustrăgea executării unei pedepse de cinci ani şi şase luni de închisoare pentru furt şi înşelăciune, cu un prejudiciu de 230 de milioane de lei vechi. El are 36 de ani, cetăţenie română şi moldoveană și a fost condamnat în decembrie 2004 de Curtea de Apel Cluj la închisoare pentru fraudarea societăţilor Wolf Oil Corporation, Silcotub, Argeşana, Gama şi Daniele Trading Com.

Serghei Gribenco a fost încarcerat în februarie 2009, la acea dată fiind principalul suspect în cazul dublei crime de la o casă de schimb valutar din Braşov. Procurorii nu au putut demonstra însă că el este autorul crimei, deoarece expertiza medico-legală privind ADN-ul nu a confirmat prezenţa acestuia la locul atacului armat din 29 ianuarie 2009 de la casa de schimb valutar Candy SRL. Așa se face că, și acum, la patru ani de la comiterea crimelor, dosarul a rămas cu autor necunoscut.

R.D.