Super-spionul sârb compromis de SRI își face selfie-uri la spa

Bratislav Zivkovic, prezentat drept cel mai mare succes al SRI din ultimii ani în domeniul contraspionajului, a renunțat la orice reguli ale meseriei de “terorist” și continuă să posteze pe rețelele sociale fotografii și detalii despre deplasările sale în estul Europei.
Pe data de 8 februarie, acesta a postat două fotografii pe contul său, menționând că acestea au fost făcute în orașul Anapa, pe coasta Mării Negre, în regiunea rusă Krasnodar.


Două săptămâni mai devreme, în data de 22 ianuarie, Zivkovic a publicat o serie de fotografii de la Teatrul din Donețk, unde a asistat la un spectacol.

Pe 26 și 28 ianuarie, cetățeanul sârb a ținut să își anunțe atât fanii, cât și pe cei care îl supravegheau instituțional, că se relaxează într-un hotel. Detaliile de fundal duc la concluzia că Zivkovic a fost cazat la hotelul Donbass Palace din Donețk, singurul hotel de lux din regiune. Donețk este cel mai mare centru urban din estul Ucrainei, zonă secesionistă, aflată sub controlul militar al Federației Ruse, sub acoperirea acțiunii unor miliții populare.


În noiembrie 2017, Serviciul Român de Informații a anunțat că temutul Zivkovic (în transcriere fonetică Jivcovici) a derulat activități de spionaj în beneficiul unei puteri străine pe teritoriul României și a fost declarat indezirabil. Modalitatea de prezentare a cazului a fost însă atipică, fapt care a ridicat semne de întrebare. De asemenea, Zivkovic, prin activitățile sale din mediul online, poate fi caracterizat drept un ideolog exaltat aflat în slujba forțelor pro-ruse din estul Ucrainei, și nu ca un profesionist în domeniul informațiilor. De exemplu, în perioada în care se presupune că făcea spionaj în România, Zivkovic a postat o fotografie de la un restaurant în Constanța, în care apare alături de alte trei persoane, răcorindu-se la o terasă pe malul Mării Negre.

Maria Ardelean, Tibor Szabo

NICIUN COMENTARIU