34.3 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022 - 14:37
No menu items!

SRI a prins un spion sârb. Comisia SRI a participat la prezentarea cazului / FOTO

spot_img

Un lider extremist sârb, care a participat de partea separatiştilor pro-ruşi la conflictul din Ucraina și care a încercat să spioneze obiective militare ale NATO în România, a fost prins de SRI și declarat indezirabil pe teritoriul țării noastre pentru o perioadă de 15 ani.

Marți seara, purtătorul de cuvânt al SRI a susținut o declarație de presă pe această temă. Prezentăm în continuare principalele declarații ale lui Ovidiu Marincea:

„La data de 14.11.2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a numitului ZIVKOVIC BRATISLAV (cetăţean sârb, născut la data de 12.11.1975). ZIVKOVIC BRATISLAV este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia <<Cetniciki Pokret>>. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb ZIVKOVIC BRATISLAV a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina.

În cursul anului 2017, ZIVKOVIC BRATISLAV s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

ZIVKOVIC a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României.

ZIVKOVIC BRATISLAV a manifestat interes pentru obţinerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică şi obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice. 

Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj. 

Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională.

Aici vreau să subliniez că cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

Evaluarea SRI arată că prezenţa lui ZIVKOVIC BRATISLAV pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil.

În calitate de autoritate naţională pe profil contraspionaj, SRI a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări la adresa cetățenilor României şi a cooperat în acest caz cu instituţii interne (Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General pentru Imigrări, respectiv cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti), precum şi cu partenerii noștri externi”.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a precizat că această operațiune a Serviciului a fost motivul pentru care membrii Comisiei au mers, marți, la sediul SRI.

„Motivul întâlnirii a fost speța prezentată de purtătorul de cuvânt. Ne-am întâlnit cu șeful Contraspionajului pe România. (…)credem că a fost o discuție bună, corectă, în contextul căreia am dezvoltat și variante de îmbunătățire a legii pe această temă. Este vorba despre amenințări, altele decât cele care vizează spionajul clasic. Nu pot oferi mai multe detalii”, a spus Manda.

R.D.