14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:20
No menu items!

Sucul de cătină, nelipsit din cămara de iarnă, pentru imunizarea organismului în sezonul rece

spot_img

Toamna este anotimpul propice pentru a-ți pregăti organismul să reziste afecțiunilor de sezon, dar nu numai. Iar cătina este cel mai bun remediu, după cum am mai scris în articolele precedente.

Sucul de cătină, combinat cu miere pură este un energizant autentic și previne afecțiunile specifice sezonului rece, dar nu numai: anemie, astenie, gripă, viroze respiratorii, sensibilitate la răceli şi infecţii, ulcer, diaree, ciroză, hepatită, boli coronariene, miopie, glaucom, cataractă, depresie, Parkinson, leucemie, tumori  etc.

Aproape toate vitaminele, oligoelementele sau mineralele esenţiale se regăsesc în fructul acru-astringent al cătinei, cel mai puternic concentrat de energie pe care natura ni-l pune la dispoziţie pentru a trece cu bine iarna. Indiferent de modul în care este preparată, cătina ajută la reglarea funcţiilor organismului şi creşte imunitatea.

Siropul de cătină preparat cu miere este sănătos, eficient, nu conţine zahăr şi nu necesită fierbere.

Mod de preparare:

Un kilogram de cătină. Se spală bine şi se scot codiţele lemnoase, atât cât se poate.

Se lasă să se scurgă bine de apă, apoi se dau prin storcătorul cu presare la rece sau prin maşina de tocat. Se pot amesteca şi în blender, cu o cantitate mică de apă, iar pentru a obţine sucul se storc bine printr-un tifon. Se obţine un suc gros, uleios. Sucul obţinut se amestecă foarte bine cu aceeaşi cantitate de miere (la o cană de suc de catină se adaugă o cană de miere). Se pune în sticle/borcane închise ermetic şi se ţine la frigider timp de două-trei săptămâni.

Pulpa ramasă se păstrează la frigider, într-un borcan închis ermetic şi se poate folosi la duş, ca un scrub natural.

Se consumă o lingură, de două-trei ori pe zi, cu un pahar cu apă, prima dată dimineaţa, pe stomacul gol sau se poate folosi ca îndulcitor – ideal pentru băuturile călduţe pe care le serviţi copiilor.

Este indicat să începeţi cura în septembrie şi să preparaţi o cantitate suficient de mare astfel încât să ajungă pentru două-trei luni.

Olimpia Diaconiuc