21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:18
No menu items!

Scandalul OUG 13. Procurorii lui Kovesi, cercetați disciplinar pentru deschiderea dosarului

spot_img

Surse judiciare au dezvăluit pentru Lumea Justiției că Inspecţia Judiciară a promovat acţiune disciplinară împotriva celebrilor procurori DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheșelu, de al Secţia de combatere a infracţiunilor asimilitate infracţiunilor de corupţie.

Cei trei oameni ai Laurei Codruța Kovesi au fost trimişi în judecată disciplinară în fața CSM pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004 şi riscă să fie excluşi din magistratura pentru că au deschis, cu rea-credinţa, dosarul penal pe Ordonanţa nr. 13/2017, pentru a ancheta oportunitatea şi legalitatea unui act normativ cu caracter de lege emis de o altă putere a Statul, respectiv Guvernul, scrie luju.ro.

La baza acţiunii disciplinare stă decizia Curţii Constituţionale care a statuat că DNA şi niciun alt parchet nu poate ancheta modul în care se emite o ordonanţă de urgenţă, acest lucru constituind un abuz şi o imixtiune în treburile altei puteri în stat.

Kovesi susținea în ședința de lucru a cărei înregistrare a apărut în presă, că dosarul privind anchetarea modului în care a fost emisă OUG 13/2017 a fost asumat de aceasta. „Şi-am auzit şi comentarii cu dosaru’ pe OUG 13. Domne, eu mi-am asumat acest dosar. Eu mi-am asumat acest dosar, împreună cu domnul Dumitriu şi cu domnul Uncheselu. N-au făcut un milimetru la stânga şi la dreapta fără ca eu să nu spun «da, domne, sunt de acord şi susţin treaba asta», şi cred în continuare că am făcut ce era legal şi corect. Chiar să zică Curtea Constituţională că am derapat instituţional pentru ea. O să iau cele 4 dosare existente în DNA cu acelaşi obiect, făcute exact în acelaşi lucru şi le duc în braţe lu’ Morar şi i le pun în braţe şi-i zic «ia-le, domnu’ Morar, spală-te cu ele pe cap»”.

Inspecţia Judiciară preciza în rezoluţia remisă site-ului Lumea Justiției: „În ce priveşte aspectele sesizate de petenta vizând faptul că «decizia Curţii Constituţionale din 27.02.2017, care a statuat că procurorii nu au compententa de a cerceta acte normative cu caracter de lege, nici pe oportunitate, nici pe legalitate, a demonstrat că DNA nu avea competenţa să instrumenteze un asemenea dosar», se reţine că, urmare verificărilor prealabile efectuate în prezenta lucrare, prin rezoluţia din data de 31.05.2017, întocmită de inspectorii judiciari, a fost dispusă, în temeiul art. 45 alin. 6 lit. b din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, începerea cercetării disciplinare, apreciindu-se că există indicii privind săvârşirea de către procurorii Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheselu, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilitate infratiunctiunilor de corupţie, a abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicata şi modificată”.

Andrei Tudor