22 C
București
joi, 8 iunie 2023 - 22:41
No menu items!

SUA au aprobat folosirea de urgență a vaccinului Pfizer

spot_img

Statele Unite au declarat că au autorizat utilizarea vaccinului COVID-19 al Pfizer Inc vineri, primele vaccinări fiind așteptate în câteva zile, marcând un punct de cotitură într-o țară în care pandemia a ucis peste 295.000 de persoane, relatează Reuters. Industria farma va câștiga zeci de miliarde de euro din vânzarea vaccinurilor anticovid dezvoltate.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a acordat o autorizație de utilizare de urgență vaccinului dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech, care s-a dovedit a fi 95% eficient în prevenirea bolii într-un studiu în stadiu târziu. Acesta a spus că vaccinul poate fi administrat persoanelor cu vârsta de 16 ani și peste.

Lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă din instituțiile de îngrijire pe termen lung vor fi principalii destinatari ai unei prime runde de 2,9 milioane de doze în această lună.

Șeful executiv al BioNTech, Ugur Sahin, a declarat că vaccinul „va ajuta la salvarea de vieți în Statele Unite și ar putea accelera revenirea la normalitate”.

Autoritățile sanitare din SUA, serviciile de transport maritim, spitalele și farmaciile pregătesc o campanie de inoculare la nivel național. Pfizer a declarat că va începe livrarea imediată, iar sistemele de sănătate publică de stat intenționează să înceapă inoculările de luni.

Guvernul intenționează să accelereze vaccinările în următoarele săptămâni și luni, mai ales dacă un al doilea vaccin de la Moderna Inc este aprobat rapid. Un grup consultativ al Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor se va reuni sâmbătă pentru a face recomandări cruciale cu privire la faptul dacă unele categorii de persoane, cum ar fi femeile însărcinate și tinerii de 16 ani, ar trebui să fie imunizate.

Autorizația vine pe măsură ce cazurile sunt în creștere în Statele Unite, cu mii de decese pe zi, în timp ce unitățile de terapie intensivă spitalicești din întreaga țară se apropie de capacitate, amenințând că vor copleși sistemele de sănătate.