20.2 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 20:55
No menu items!

Stundeții și muncitorii români afectați de birocrația britanică

spot_img

Studenţii și muncitorii români obțin foarte greu acte necesare șederii pe teritoriul Marii Britanii, din cauza birocrației. Studenții așteaptă chiar și nouă luni, informează Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea Mediafax.  

Situaţia persistă în ciuda faptului că autoritățile britanice au fost avertizate de Guvernul de la București, care a sesizat chiar și Comisia Europeană.

Potrivit MAE, secretarul de stat Luminiţa Odobescu l-a informat, luni, pe ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, despre numărul mare de plângeri primite de la studenţii români în ultima perioadă. „Numărul crescut de plângeri primite în ultimele săptămâni din partea cetăţenilor români, în special studenţi, prin care se semnalează durata excesivă de prelucrare, de către autorităţile britanice, a cererilor de eliberare a certificatelor de înregistrare («registration certificates») pentru resortisanţii români precum şi reţinerea pe durata procedurilor a actelor în original, ceea ce le creează dificultăţi deosebite”, a spus demnitarul român.

Durata de soluționare a cererilor de nouă luni este contrară Directivei 2004/38/CE care prevede ca certificatele de înregistrare să se acorde imediat.

Studenții români sunt cei mai afectași, pentru că nu se pot angaja pe timpul studiilor.