13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 3:37
No menu items!

Strălucitul Richard Strauss

spot_img

Strălucitul Richard Strauss

Compozitor și dirijor german, reprezentant de mare valoare a muzicii clasice, Richard Strauss a fost fiul lui Franz Joseph Strauss, hornist principal în Orchestra Curţii Munchen.

Strauss a demonstrat aptitudini muzicale de la o vârstă fragedă şi a avut o vastă pregătire la pian, vioară, orchestraţie, teorie şi armonie, fiind dispus pentru a compune muzică  poloneză.

Primul său profesor a fost chiar tatăl său, apoi Ludwig Thuille şi a urmat Şcoala de Compozitori la Munchen. Dirijorul Hans von Blow l-a declarat  „de departe cea mai izbitoare personalitate după Brahms”, orchestra fiind mediul său natural.

Strauss a devenit compozitorul cel mai uşor de recunoscut, deoarece afişa darul său unic, având o pasiune pentru exploatarea posibilităţilor coloristice ale orchestrei cu ton dramatic, pe care puţini compozitori l-au avut vreodată.

După ce a devenit dirijor la Hofoper, în Berlin, interesul său s-a orientat către operă, rezultând un volum de piese memorabile.

Strauss a devenit co-director al Operei din Viena, dar a fost forţat să demisioneze, deoarece situaţia politică se înrăutăţise. În cele din urmă, compozitorul a renunţat la relaţiile cu naziştii şi cu adversarii acestora şi, odată cu sfârşitul celui de-al doilea război mondial, şi-a reluat viaţa profesională, pe care a continuat-o cu plăcere până la ultima suflare.

R.M.