10 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 12:45

Stomatologii și dermatologii, cooptați în campania de vaccinare, după modelul suedez

România ia exemplul Suediei și aduce în linia întâi încă două categorii de medici.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 din România, a anunțat că medicii stomatologi și dermatologi ar putea fi folosiți în campania de imunizare. Aceasta înseamnă că și aceste două categorii de medici vor ar putea fi utilizați în centrele de vaccinare.

În schimb, farmaciștii nu reprezintă o opțiune deoarece nu au dreptul de a administra tratament.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorgiță a declarat că este nevoie de resursă umană în următoarea perioadă.

Cu medicii stomatologi, medicii dermatologi, da, este o opțiune pe care și Suedia, de pildă a adoptat-o. Problema resursei umane este peste tot. În condițiile acestea de pandemie o mare parte a resursei umane este implicată în îngrijirea acestor pacienți. Problema colegilor din rețeaua farmaceutică este legată de avizul de liberă practică. În România cadrul legal actual prevede că farmacistul nu are drept de a administra un tratament, sigur că acest lucru s-ar putea reglementa, nu ar fi neapărat o barieră. Dar credem că vom reuși să suplinim deficitul de resursă umană prin apelarea la celelalte categorii de medici și asistenți medicali”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, la Digi24