13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 14:21
No menu items!

Statul vrea să împrumute peste 1 miliard de euro în ianuarie, pentru finanțarea deficitului

spot_img

Ministerul-Finantelor

Statul vrea să împrumute echivalentul a 1,09 miliarde de euro în luna ianuarie a acestui an, pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Mai exact, Ministerul Finanțelor Publice are de gând să atragă 4 miliarde de lei de la băncile interne, prin două emisiuni de certificate de trezorerie și prin cinci licitații cu titluri de stat. În plus, MFP are programată și o emisiune de titluri de stat denominate în euro, în valoare de 200 de milioane de euro.

Împrumuturile atrase prin cele cinci emisiuni de titluri de stat au scadențe între 3 și 15 ani, iar dobânzile maxime pe care statul le acceptă sunt între 4,75% și 5,85% pe an. În privința împrumutului în euro, acesta are o maturitate de cinci ani, iar dobânda țintită este de maximum 3,4% pe an.

”Valoarea nominală totală a emisiunii de obligațiuni de stat cu cupon, denominate în euro, poate fi majorată prin redeschideri ulterioare ale acesteia”, se arată în prospectul de emisiune publicat pe site-ul Ministerului pentru Buget.

Datoria pe care statul român a contractat-o în 2007, anul aderării României la UE, se ridica la 2.469 de lei pe cap de locuitor, sumă care a crescut de cinci ori până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, la 12.349 de lei pe cap de locuitor. Astfel, administrația publică (centrală și locală) datora băncilor, la finalul anului 2007, 53,2 miliarde de lei, sumă care a depășit 242 de miliarde de lei la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.

Ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB), datoria publică a crescut de la 12,8% din PIB în 2007, la 38,7% la sfârșitul lunii octombrie a acestui an.

Cosmina Croitoru