9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:19
No menu items!

Statul Islamic revendică a treia decapitare a unui occidental. REACȚII internaționale

spot_img

Britanicul David Haines a fost executat în semn de represalii față de intrarea Marii Britanii în coaliția destinată să combată acest grup extremist jihadist 

jihadisti

Statul Islamic (SI) a revendicat execuţia prin decapitare a angajatului umanitar britanic David Haines, ca represalii pentru intrarea  Marii Britanii în coaliția destinată să combată acest grup extremist jihadist, informează agenția Reuters.

David Haines - SI

În cazul în care înregistrarea video a decapitării, postată sâmbătă de militanții grupării se dovedeşte autentică, va fi vorba despre a treia execuţie de acest tip în decurs de o lună, după decapitările a doi jurnalişti americani luaţi ostatici în Siria.

În această înregistrare video de două minute şi 27 de secunde, intitulată „Un mesaj către aliaţii Americii”, gruparea jihadistă reproşează Marii Britanii că s-a alăturat coaliţiei Statelor Unite, care efectuează atacuri aeriene împotriva unor poziţii controlate de către Statul Islamic în Irak. Imaginile video sunt în concordanță cu cele ale decapitărilor filmate a doi jurnaliști americani, James Foley și Steven Sotloff, luna trecută.

„Ai intrat de bună voie într-o coaliţie cu Statele Unite împotriva Statului Islamic, aşa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendinţă în rândul premierilor noştri britanici care nu pot să găsească curajul să le spună nu americanilor”, spune călăul, cu faţa acoperită, adresându-i-se premierului David Cameron.

Bărbatul adaugă că această alianţă „vă va accelera distrugerea” şi va arunca cetăţenii britanici în „alt război sângeros şi care nu poate fi câştigat”. De asemenea, el ameninţă cu execuţia altui ostatic britanic.

Născut în Scoţia, David Haines, în vârstă de 44 de ani, a fost luat ostatic în martie 2013, în timp ce lucra pentru agenția franceză ACTED. Statul Islamic a afirmat că el poate fi următorul ostatic executat în înregistrarea video a decapitării lui Steven Sotloff.

La sfârșitul videoclipului, un alt ostatic este arătat și bărbatul mascat avertizează că va fi și el ucis dacă David Cameron continuă să sprijine lupta împotriva Statului Islamic, adaugă Reuters.

Cameron promite că îi va vâna pe „ucigașii” britanicului

Execuţia lui David Haines este un „act diabolic pur”, a denunţat premierul britanic David Cameron după publicarea înregistrării video a presupusei decapitări a ostaticului britanic David Haines, promiţând „vânarea” asasinilor acestuia, relatează BBC News online.

Uciderea unui angajat umanitar nevinovat este o crimă îngrozitoare și demnă de dispreț. Un act rău de tot. Inima mea este alături de familia lui David Haines care a demonstrat un curaj extraordinar și tărie de-a lungul acestui calvar

David Cameron,
premierul Marii Britanii

Vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i vâna pe acești criminali și a pentru a ne asigura că ei se vor confrunta cu justiția, oricât de mult este nevoie

David Cameron
premierul Marii Britanii

Un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a declarat că premierul va prezida o reuniune de urgenţă a Comitetului Cobra.

Foreign Office a anunţat că „acţionează urgent pentru a verifica” autenticitatea înregistrării şi oferă susţinere familiei lui Haines.

Obama, solidar cu Cameron

Președintele american Barack Obama și-a exprimat solidaritatea cu aliatul său britanic, după decapitarea ostaticului David Haines de către Statul Islamic (SI) ca represalii pentru intrarea Regatului Unit în coaliția destinată să combată acest grup extremist jihadist, informează AFP.

„Statele Unite condamnă cu fermitate uciderea barbară a cetățeanului britanic David Haines de către grupul terorist SI”, a declarat Obama într-un comunicat de presă, folosind acronimul ISIL /EIIL în franceză/ pentru a vorbi despre jihadiști.

Statele Unite sunt în această seară (sâmbătă seara – n.r.) alături de cel mai apropiat prieten și aliat în durere și determinare.

Barack Obama,
președintele SUA

„Gândurile noastre se îndreaptă către familia dlui Haines și cetățenii Regatului Unit”, a mai afirmat președintele american, promițând să-i urmărească pe asasinii britanicului și să distrugă SI, așa cum a anunțat anterior și premierul britanic David Cameron.

 C.A.