17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:07
No menu items!

Statul garantează 50% din creditul unui IMM și limitează băncile la o dobândă de maximum 5,5% pe an

spot_img

bani ghiseu

Statul va garanta 50% dintr-o linie de credit acordată unei întreprinderi mici sau mijlocii (IMM), pentru capital de lucru, dar valoarea maximă a împrumutului nu trebuie să depășească 5 milioane de lei pe societate. De asemenea, autoritățile limitează costurile finanțării prin stabilirea unei marje maxime de 3,5% pe an peste Robor, ceea ce, în acest moment, înseamnă maximum 5,5% pe an.

” Programul constă în acordarea IMM-urilor a unei linii de credit pentru capital de lucru, garantată de către stat în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare. Valoarea maximă a unui credit garantat este de 5.000.000 lei/IMM pe o perioadă de maximum 24 luni, cu posibilitatea prelungirii cu maximum 12 luni, în vederea rambursării liniei de credit”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Potrivit MFP, programul va scurta timpul necesar acordării de împrumuturi garantate de stat. Instituția precizează că programul țintește IMM-urile care au o activitate economică sustenabilă și a căror activitate are un efect multiplicator mai mare în economia reală.

”Totodată, acest program are în vedere limitarea costurilor finanţării prin stabilirea unei marje maxime de 3,5% pe an percepută de către instituţiile de credit peste rata dobânzii de referinţă, care include și nivelul total al comisioanelor percepute de către finanțator”, se precizează în comunicatul Finanțelor.

Convenția privind implementarea programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin care FNGCIMM este mandatat să garanteze – în numele și în contul statului – creditele acordate de către instituțiile de credit IMM-urilor eligibile, a fost semnată marți, 14 ianuarie.

”Considerând că situația economică este una excepțională, se impune luarea unor măsuri urgente care să vizeze accesul IMM-urilor la garantare și creditare, în cadrul unui program de sprijinire a acestora prin acordarea unei linii de credit pentru capital de lucru, garantată în procent de maximum 50% de către stat, în limita unui plafon de garantare de 2 miliarde de lei, plafon disponibil începand cu anul 2013, așa cum a rezultat din negocierile purtate cu Fondul Monetar Internațional”, se arată în OUG 92/2013, privind programul de garantare a creditelor pentru IMM, publicată în 11 octombrie 2013.

IMM-urile care vor să acceseze astfel de credite trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care să nu fie în insolvență, să nu figureze cu credite în baza de date a Centralei Riscurilor de Credit, au cel puțin 3 ani de la înființare și înregistrează profit din exploatare în ultimul exercițiu financiar încheiat. De asemenea, firmele nu trebuie să fie datoare la stat.

Firmele care activează în intermedieri financiare, asigurări, imobiliare, jocuri de noroc sau pariuri, comerț de armament, tutun, alcool, plante, închiriere și leasing, protecție și pază nu pot accesa astfel de credite.

Cosmina Croitoru