11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 13:00
No menu items!

Statele Unite ale Americii vor comemora 50 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy

spot_img

Statele Unite ale Americii vor comemora, la 22 noiembrie, 50 de ani de la moartea tragică a președintelui John F. Kennedy, asasinat la Dallas, printr-un număr mic de manifestații publice, dar cu o avalanșă de emisiuni și cărți, potrivit AFP.

John F. Kennedy, pe atunci în vârstă de 46 de ani, a fost ucis în urmă cu 50 de ani de gloanțele trase de Lee Harvey Oswald, în vârstă de 24 de ani, potrivit anchetei oficiale, ce rămâne una controversată.

Cel de-al 35-lea președinte SUA va rămâne în istorie drept un președinte „remarcabil”, pe primul loc într-o listă a liderilor americani de după Dwight Eisenhower (1953-1961), potrivit unui sondaj Gallup.

John F. Kennedy, cel mai tânăr președinte ales și primul șef de stat catolic, nu și-a putut terminat primul mandat început în anul 1961, fiind marcat de contextul Războiului Rece și de criza rachetelor din Cuba, de eșecul operațiunii din “Golful Porcilor”, dar și de programul spațial Apollo.

Personalitatea lui Kennedy continuă să fascineze, datorită stilului său modern expus de televiziune, care își trăia atunci anii de glorie, dar și șarmului soției sale Jackie. Imaginile cu împușcarea președintelui SUA într-o limuzină decapotabilă, alături de Jackie, vor rămâne în memoria întregii lumi.

Ceremonia de comemorare a morții președintelui SUA va fi organizată la 22 noiembrie, în orașul Dallas, la Dealey Plaza, unde a avut loc atentatul. Clopotele din oraș vor răsuna la 12.30, ora atacului, fiind urmate de un minut de reculegere și de lecturarea unor extrase din discursuri ale președintelui, de rugăciuni și muzică.

Manifestațiile publice anunțate până acum nu sunt numeroase, însă televiziunea și sectorul editorial și-au intensificat activitatea, numărul cărților publicate de la moartea lui John F. Kennedy despre acesta a fost estimat la 40.000.

D.M.