21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:39
No menu items!

SRI își cumpără elicoptere de 160 de milioane de euro de la Airbus Romania

spot_img

Serviciul Român de Informații își cumpără 6 elicoptere de la Airbus Romania, fabrica de la Gihmbav, Brașov, suma alocată fiind de 160 de milioane de euro, fără TVA. Aparatele de zbor vor fi noi.

Conform Aviatia Magazin, semnarea contractului s-a făcut pe 25 ianuarie. 

SRI va avea 6 elicoptere noi, din care două aparate pentru utilizarea pe uscat, alte două pentru utilizarea pe mare, iar celelalte două pentru transportul membrilor MSU/C (Managementul Situaţiilor de Urgenţă/Criză – Centrul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Naţional pentru Acţiuni Antiteroriste.

„Elicopterele vor fi produse militare, certificate pentru utilizări de către autorităţile aeronautice dintr-unul sau mai multe state membre ale UE şi vor fi operate ca aeronave de stat fiind utilizate pentru servicii publice (transport persoane şi materiale, inclusiv deasupra apei/offshore transportation, căutare şi salvare/Search And Rescue – SAR, aplicarea legii/Law Enforcement, etc.)”, se arată în caietul de sercini, citat de publicația amintită.

Livrarea elicopterelor se va face în cel mult 3 ani.

Fabrica Airbus Romania de la Brașov nu mai producea, în acest moment, niciun elicopter pentru forțele române, deoarece nici MApN, nici MAI nu au mai cumpărat aparate de zbor de la compania franceza din țara noastră. La Ghimbav se făceau doar reparații pentru elicopterele Airbus, Eurocopter aflate în contract, inclusiv pentru cele ale armatei din Ucraina.

Marilena Nedelcu