20.7 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 20:11
No menu items!

EXCLUSIV Elicopterul prăbușit în Ucraina era unul dintre cele venite la mentenanță în România, la Airbus Brașov

spot_img

Elicopterul prăbușit în Ucraina, lângă Kiev, este de fabricație Airbus și este unul dintre aparatele care a venit în România, în martie 2022, pentru lucrări de mentenanță. Anul trecut, 14 astfel de aparate din dotarea Forțelor Aeriene Ucrainene au aterizat la Airbus Helicopters România, pentru lucrări planificate.

Tragedia aeriană în care și-au pierdut viața ministrul de interne ucrainean, adjunctul acestuia și alte 14 persoane s-a produs în urma prăbușirii unui elicopter Airbus, din dotarea Serviciului de Urgență al Ucrainei. În elicopter se aflau 9 persoane, dar accidentul s-a soldat cu 16 victime deoarece aparatul de zbor s-a prăbușit lângă o grădiniță din orașul Brovary, 2 copii numărându-se, astfel, printre cei decedați. Alte 10 persoane au fost rănite, printre care și alți copii.

În luna martie anul trecut, 14 elicoptere civile din dotarea Ucrainei au aterizat la Iași și apoi la Brașov, la fabrica Airbus de la Ghimbav. Ministerul Apărării din România a comunicat, atunci, că lucrările de mentenanță pentru aparatele de zbor ucrainene se fac, conform planificărilor, la Airbus Helicopters România.

„Ca urmare a primirii aprobărilor diplomatice de survol din partea autorităților române, încă cinci elicoptere ucrainene configurate pentru executarea misiunilor civile și fără armament la bord se află, la acest moment, în deplasare către județul Brașov, pentru operațiuni de mentenanță planificate la Airbus Helicopters România. Și pentru aceste aeronave au fost depuse, conform reglementărilor aeriene naționale, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil. În total, au fost acordate aprobări diplomatice de survol, pentru deplasarea către Airbus Helicopters România, pentru 14 elicoptere, restul aparatelor de zbor urmând a sosi în perioada imediat următoare. Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 14 elicoptere configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare”, a transmis MApN.

Conform procedurilor, dacă în cazul tragediei de miercuri se stabilește, după analiza parametrilor de zbor și a datelor de pe Flight Data Recorder, că este posibilă o cauză tehnică, producătorului elicopterului, Airbus, i se pot solicita documentele privind aparatul de zbor, inclusiv ultimele lucrări de mentenanță din România.

Marilena Nedelcu