Sorin Grindeanu: “Nu-mi dau demisia”

Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, miercuri seara, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că nu va demisiona.

Acest Guvern e Guvernul României, nu e Guvernul CEx. Îmi voi da demisia atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Nu vreau ca alte scenarii să iasă la iveală. Demisia mea va fi dată după ce Klaus Iohannis spune îl numesc premier pe domnul sau doamna x sau y de la PSD. Am anunţat în CEX asta.”, a spus Grindeanu.

„Nu mă agăț de acest scaun. Îmi dau demisia, dar în aceste condiții”, a punctat el.

Premierul a mulțumit miercuri seară, de la Palatul Victoria, tuturor românilor pentru susținere.

„Le mulțumesc primarilor și membrilor PSD care m-au susținut, și românilor fără legătură cu politica care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Sunt în acest partid de 21 de ani. Colegii mei care mă cunosc foarte bine știu că de multe ori le spuneam că PSD nu este partidul nimănui, nici al lui Dragnea, al lui Stănescu, Bădălău și alții. Forța acestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie”, a mi arătat Grindeanu.

„Vreau să le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experiență neplăcută, care nu e prima. Au mai fost în ultimul an şi jumătate. Ştiu tot ce s-a întâmplat şi înainte de CEX. Ţin să îmi cer scuze că şi datorită acestei situaţii au ajuns să trăiască o asemenea experienţă.

L-am auzit pe Liviu Dragnea că nu era sigur că CEX se termină cu retragerea sprijinului politic şi că nu ştia dacă mă demite. De ce în toată această perioadă, inclusiv în această seară mi s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului ca să îmi dau demisia sau să fiu ministru sau vicepremier în viitorul Guvern? Dragnea spunea că nu ar fi vrut să plec, dar a încercat să mă convingă să accept alte funcţii”, a adăugat Grindeanu.

 „Am văzut vreo 390 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului. Dar, totodată, sunt de vină că nu sunt îndeplinite măsuri cu termen de finalizare 2018. Vă rog să studiați.

Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu federația Rusă. Eu știu că suntem încă țară membra UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că domnul Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”, a mai spus Sorin Grindeanu.
 
I-am propus lui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Să ne dăm amândoi demisia. Nu am văzut că s-a întâmplat, dar poate mi-a scăpat în declarațiile de după. Acum o lună spune că îl mulțumesc toate ministerele. Ce s-a întâmplat între timp, nu am reușit să aflu nici în CEx. Nu mi-am dorit deloc să ajungem în acest moment greu pentru PSD și pentru România. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri pe care tu i-au pus acolo? Văd un singur răspuns. Dorința unui om de a avea toată puterea. Nu e alt răspuns.”, a adăugat Grindeanu.
 
După ce a prezentat câteva realizări ale Guvernului, Sorin Grindeanu a vorbit despre evaluarea guvernului, a miniștrilor și a sa.

Am tot auzit pe surse de o evaluare a guvernului, miniștrilor și a mea. Am participat la întâlniri cu președintele partidului, cu colegi. Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare că e o metodă corectă, mie nu”, a spus premierul.

NICIUN COMENTARIU