6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 22:38
No menu items!

Soluții extreme adoptate într-o țară europeană. Centru expozițional transformat în spital cu 700 de locuri

spot_img

Capitala Lituaniei, Vilnius, se pregăteşte să instaleze un spital temporar cu 700 de paturi în cel mai mare centru expoziţional al său, în contextul în care administraţia locală se teme că sistemul de sănătate ar putea fi în curând supraîncărcat cu cazuri de coronavirus, relatează miercuri Reuters.

Lituania a raportat marţi 1.433 de noi cazuri, astfel că bilanţul total a ajuns până acum la 28.262 de infectări şi 235 de decese. Numărul de cazuri zilnice a crescut de zece ori comparativ cu acum o lună, potrivit agerpres.ro.

Administraţia locală lansează licitaţii pentru a cumpăra echipamente şi paturi cu oxigen şi recrutează personal medical pentru a lucra la spital. Şeful administraţiei oraşului, Povilas Poderskis, a declarat presei că va dura şase săptămâni până la instalarea spitalului.

“Sperăm sincer că situaţia nu va deveni într-atât de rea încât să avem nevoie într-adevăr de acest spital. Dar este mai bine să fim pregătiţi, chiar dacă nu vom avea nevoie, decât să fim nepregătiţi, şi să avem nevoie”, a afirmat el.

Oraşul intenţionează să crească numărul total de paturi din spitalele actuale pentru tratarea cazurilor de COVID-19 la circa 350, cu preţul reducerii serviciilor medicale regulate, a mai spus el. Spitalele din Vilnius aveau miercuri în grijă 88 de pacienţi cu coronavirus.

Centrul expoziţional Litexpo este cel mai mare din regiunea ţărilor baltice. Cele trei spaţii luate în considerare pentru a fi transformate în spital au o suprafaţă totală de 6.700 de metri pătraţi, conform paginii de internet a centrului.

Guvernul din Lituania a anunţat un lockdown de trei săptămâni la 6 noiembrie. Guvernul condus de agrarieni asigură interimatul după ce aceştia au pierdut alegerile de la 25 octombrie, iar nou nou executiv de centru-dreapta urmează să fie instalat în următoarele săptămâni.