luni, 30 noiembrie 2020 - 3:54

Restaurantele cu 30% grad de ocupare, reduc cu 80% rata de infectare (Studiu)

Tragedia de la Piatra Neamț: Singurul supraviețuitor al incendiului a ieșit de la terapie intensivă

Pacientul adus în stare gravă la unitatea mobilă Leţcani de la Spitalul Judeţean Neamţ în urma incendiului din 14 noiembrie se simte mai bine,...

Poliția și jandarmeria Constanța, mobilizate pentru Pelerinajul de Sfântul Andrei ca pentru un Hram normal

„Dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment” şi „nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi” şi nici „nu au fost mobilizate...

Președintele Klaus Iohannis a stâlcit comorbiditățile

Președintele Klaus Iohannis a reușit să greșească forma celui mai des-utilizat substantiv din această pandemie. Liderul de la Cotroceni a spus “comorbități”, în loc...

Ministrul Sănătății: Vaccinul anticovid, „sezonier”, ca și cel antigripal

Populația generală a României ar putea fi vaccintă în lunile martie-aprilie ale anului viitor. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că vaccinul împotriva noului...

În orașele din întreaga lume, focarele de coronavirus au fost legate de restaurante, cafenele și săli de sport. Acum, un nou model care utilizează date de pe telefonul mobil pentru a cartografia mișcările oamenilor sugerează că aceste locuri ar putea explica cele mai multe infecții COVID-19 din orașele americane, scrie revista științifică Nature. Noutate este însă soluția găsită pentru a evita transformarea localurilor în focare, altele decât închiderea lor permanentă.

Pentru a prezice modul în care mișcările oamenilor ar putea afecta transmiterea virală, echipa de cercetare a introdus date de localizare anonimizate din aplicațiile pentru telefoane mobile într-un model epidemiologic simplu care a estimat cât de repede se răspândește boala. Datele privind locația, colectate de SafeGraph, o companie cu sediul în Denver, Colorado, au provenit din 10 dintre cele mai mari orașe din SUA, inclusiv Chicago, Illinois; New York; și Philadelphia, Pennsylvania. Acesta a cartografiat modul în care oamenii s-au mutat în și din 57.000 de cartiere în puncte de interes, cum ar fi restaurante, biserici, săli de sport, hoteluri, dealeri auto și magazine de articole sportive timp de 2 luni începând din martie.

Atunci când echipa a comparat numărul de infecții al modelului în cartierele din Chicago între 8 martie și 15 aprilie cu numărul de infecții înregistrate oficial în acele cartiere o lună mai târziu, au constatat că modelul a prezis cu exactitate numărul cazurilor confirmate. Proiectanții rețelei susțin că pot estima fidel contacții între 100 de milioane de oameni pentru fiecare oră a zilei.

Echipa a folosit apoi modelul pentru a simula diferite scenarii, cum ar fi redeschiderea unor locuri, menținându-le pe altele închise. Ei au descoperit că deschiderea restaurantelor la capacitate maximă a dus la cea mai mare creștere a infecțiilor, urmată de săli de sport, cafenele și hoteluri și moteluri. Dacă Chicago ar fi redeschis restaurante la 1 mai, ar fi existat aproape 600.000 de infecții suplimentare în luna respectivă, în timp ce sălile de sport ar fi produs 149.000 de infecții suplimentare. Dacă toate locurile ar fi deschise, modelul prezice că ar fi existat 3,3 milioane de cazuri suplimentare.

Dar limitarea ocupării pentru toate locurile la 30% ar reduce numărul de infecții suplimentare la 1,1 milioane, estimează modelul. Dacă ocuparea ar fi plafonată la 20%, noile infecții ar fi reduse cu mai mult de 80% la aproximativ 650.000 de cazuri.

Datele privind mobilitatea sugerează, de asemenea, de ce oamenii din cartierele mai sărace sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de COVID-19: deoarece sunt mai puțin capabili să lucreze de acasă, iar magazinele pe care le vizitează pentru consumabile esențiale sunt adesea mai aglomerate decât în ​​alte zone. Magazinul alimentar mediu din cartierele mai sărace a avut cu 59% mai mulți vizitatori pe oră pe picior pătrat, iar vizitatorii au rămas în medie cu 17% mai mult decât în ​​magazinele din afara acelor zone.

Luna trecută, Fetzer a publicat un raport care arată cum un program guvernamental britanic numit Eat Out to Help Out, în care mesele la restaurant au fost subvenționate în luna august, a dus la o creștere uriașă a vizitelor la restaurant și a reprezentat până la 17% din noile infecții cu COVID-19 luna aceea.

Articolul integral pe Nature.com.

Rareș Bogdan: PNL, avans mic în fața PSD

Rareș Bogdan a anunțat, duminică, la Antena 3, că are trei sondaje în care PNL este în fața celor de la PSD la alegerile...

IPS Teodosie, oprit pentru controlul documentelor în drum spre Peștera Sfântului Andrei

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost oprit, duminică dimineața, de filtrul de poliție de la intrarea în localitatea Ion Corvin, unde este Peștera Sfântului...

Bebeluș născut cu anticorpi pentru Covid-19, de o mamă infectată

O femeie din Singapore, care a fost infectată cu noul coronavirus în martie când era însărcinată, a născut un bebeluș cu anticorpi împotriva virusului,...

Europol: Polițist lovit cu mașina de „beizadeaua unei persoane de la Secretariatul General al Guvernului”

Poliţist lovit cu mașina de un șofer care staționa neregulamentar în zona Gării Obor. Imaginile publicate de Europol arată momentul în care poliţistul a...

Omul de afaceri Ioan Niculae, internat cu Covid în formă gravă

Omul de afaceri Ioan Niculae, patronul Astrei Giurgiu, este internat, în stare critică, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Capitală, relatează Gândul....