25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:19
No menu items!

Soldații ruși pun mine antipersonal în jucării. „Lasă după ei iadul”

spot_img

Sute de persoane, atât din localităţile situate la nord-vest de Kiev, cât şi în cele de la nord-est de Harkov, au murit după ce au călcat sau au trecut cu mașinile ori cu utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldații ruşi, relatează Agerpres. Folosirea minelor antipersonal este considerată ilegală conform legislației internaționale.

Astfel de situaţii au fost înregistrate la Borodianka, Irpin sau Bucea, cele mai afectate localităţi din apropierea Kievului. Însă, în prezent, minele amplasate de invadatori fac numeroase victime în localităţile din regiunea Harkov, unde a avut loc o contraofensivă puternică a soldaţilor ucraineni.

„În ultima localitate eliberată, Ţîrkun, au fost două femei care au murit, după explozia unor mine. Lasă după ei iadul„, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei regionale din Harkov, Olena Baranik, citat de Agerpres.
 
Oficialul Poliţiei din Harkov declară că militarii ruşi amplasează astfel de mine antipersonal inclusiv în jucăriile copiilor sau în frigiderele caselor pe care le-au ocupat periodic.
 
De aceea, autorităţile din Harkov cer populaţiei să nu revină acasă înainte de finalizarea procesului de deminare.
 

Însă, operaţiunile de deminare pe întregul teritoriu ucrainean după invazia rusă vor dura între 5 şi 10 ani, a declarat Oleh Bondar, şeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgenţă al Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Bondar a acuzat armata rusă că a folosit sisteme de mine controlate de la distanţă, a amplasat câmpuri de mine în localităţi populate şi a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de dispozitive explozive. Acestea sunt extrem de periculoase şi au fost amplasate în aşa fel încât să reprezinte o ameninţare şi un pericol letal pentru civili, a mai afirmat Bondar.

Raluca Dan