14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:39
No menu items!

Snowden: SUA au piratat SMS-urile trimise de chinezi

spot_img

 Snowden: SUA au piratat SMS-urile trimise de chinezi

Guvenul american a piratat companiile de telefonie mobilă chineze pentru a intercepta milioane de mesaje trimise prin SMS, a afirmat fostul agent al CIA Edward Snowden într-un articol publicat sâmbătă de cotidianul South China Morning Post din Hong Kong, citat de AFP.

 Totodată, Statele Unite au piratat de asemenea prestigioasa universitate Tsinghua de la Beijing (care numără printre absolvenţii săi pe actualul preşedinte chinez Xi Jinping şi fostul preşedinte Hu Jintao) şi operatorul de fibră optică pentru Asia-Pacific Pacnet, potrivit lui Snowden, citat de jurnal.

Fostul agent CIA şi fost consultant al Agenţiei de securitate naţională (NSA) americană s-a refugiat la Hong Kong după ce a divulgat programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, ceea ce i-a adus o inculpare vineri pentru spionaj în Statele Unite.

NSA face tot felul de lucruri, ca de pildă piratarea companiilor de telefonie mobilă chineze pentru a vă fura toate SMS-urile

Eduard Snowden,

 fragment de interviu acordat în 12 iunie cotidianului South China Morning Post

Snowden “afirmă că are dovezi pentru declaraţiile sale” arată cotidianul, fără să citeze documentul care să justifice acuzaţiile.

Conform statisticilor oficiale citate de jurnal, chinezii au trimis circa 900 de miliarde de mesaje text în 2012, adică cu 2,1 la sută mai mult ca în 2011.

În cadrul aceluiaşi articol, Snowden mai afirmă că universitatea Tsinghua din Beijing, care găzduieşte cele şase principale reţele prin care pot fi accesate datele internet a milioane de chinezi, a fost ţinta unei piratări masive din partea SUA.

Potrivit lui Snowden, citat de cotidian, piratarea acestei instituţii era încă în curs în luna ianuarie a acestui an.

C.I.