Situația dosarelor făcute unor magistrați de DNA, anchetată de Inspecția Judiciară

Inspecţia Judiciară a declanşat un amplu control tematic în cadrul căruia va verifica dosarele pe care Direcţia Naţională Anticorupţie la are în lucru şi care vizează judecători sau procurori.

Măsura vine după ce adjunctul șefei DNA, Marius Iacob, a scris în proiectul de management pentru candidatura la conducerea instituției, că există aproximativ 300 de cauze în care sunt cercetaţi magistraţi. Totodată, verificările Inspecţiei Judiciare vor viza şi judecătorii care au soluţionat dosare ale DNA în aceeaşi perioadă în care erau cercetaţi penal de procurorii anticorupţie. 

Potrivit comunicatului de luni al Inspecţiei Judiciare, verificările care vor fi efectuate atât de Direcţia de Inspecţie pentru judecători, cât şi de Direcţia de inspecţie pentru procurori vizează perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018, respectiv în perioada în care DNA a fost condusă de Laura Codruta Kovesi. „Inspecţia Judiciară, prin inspectorii de la Direcţiile de inspecţie judiciară pentru procurori şi, respectiv, judecători, va efectua în perioada 1 august – 1 octombrie 2018 un control tematic comun privind respectarea principiilor generale care guvernează activitatea Autorităţii Judecătoreşti în cauzele de competenta Direcţiei Naţionale Anticorupţie vizând magistraţi sau în legătură cu acestea. Verificările vizează perioada 1 ianuarie 2014 – 30 iulie 2018. Raportul va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii până la 5 noiembrie 2018”.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU