11.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024 - 7:46
No menu items!

Sistemul național de irigații reabilitat cu bani europeni

spot_img

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că l-a întâlnit marţi pe comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, cel mai important subiect discutat fiind legat de necesitatea identificării de soluţii pentru reabilitarea sistemului de irigaţii din România.

Reabilitarea sistemului de irigaţii din România ar putea fi finanţată din fonduri europene, începând cu anul 2014, până în 2020.

Ministrul Agriculturii afirmă că există posibilitatea adaptării Programului Sectorial de Mediu pentru a finanţa proiecte pilot. Guvernul României a analizat deja posibilitatea de a finanţa investiţii pentru dezvoltarea sistemelor de irigare în cadrul Irigaţii din România ceea ce va implica o modificare a POS Mediu, fie prin adoptarea unei Axe prioritare nouă, fie prin stabilirea unui nou domeniu major de intervenţie (DMI) în cadrul Axei prioritare 5 „Adoptarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai vulnerabile”, precum şi prin identificarea resurselor de finanţare disponibile pentru această nouă Axă Prioritară / DMI prin realocarea de la celelalte axe prioritare ale POS Mediu.

Pentru ca toate acestea să fie posibile, ministerul  Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va trebui, de asemenea, să identifice proiectele care pot fi pregătite în regim de urgenţă (inclusiv bugetul acestora) şi puse în aplicare. Modificarea Axei prioritare 5 ar trebui să includă studiul de fezabilitate pentru irigaţii şi sistemul de drenaj. În acest sens, la nivelul Ministerului Agriculturii a fost deja constituit un grup de lucru cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Europene şi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor.

“A rămas ca în perioada următoare, la nivel de experţi, grupul de lucru din România şi experţii Comisiei Europene să identifice posibilitatea alocării anumitor fonduri în actuala perspectivă 2007-2013 şi pregătirea perspectivei financiare 2014-2020”, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.