14.8 C
București
joi, 30 mai 2024 - 6:50
No menu items!

Sindicatul jurnaliștilor din RAI, după scandalul provocat de Diana Șoșoacă: Guvernul italian și UE să ceară explicații Guvernului României”

spot_img

Sindicatul jurnaliștilor italieni care lucrează în RAI, compania radioului și televiziunii publice din această țară, solicită implicarea Guvernului italian și a Uniunii Europene în cazul jurnaliștilor care ar fi fost sechestrați și agresați în biroul senatoarei Diana Șoșoacă.

”România trebuie să-și cere scuze pentru atacul grav asupra corespondentei RAI, Lucia Goracci, și a colaboratorilor săi. Dacă Bucureștiul este încă în Europa, astfel de evenimente nu trebuie să se întâmple.

O jurnalistă sechestrată în biroul unui senator antivaccinist, în timpul unui interviu, a fost lovită în fața polițiștilor care trebuiau să o protejeze și apoi percheziționată și ținută ore în șir într-o secție de poliție.

Ne așteptăm ca Guvernul italian și Uniunea Europeană să ceară Guvernului României explicații cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, se arată în comunicatul transmis de sindicatul italian.

Jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, susţinând că a fost sechestrată şi că soţul ei, Dumitru-Silvestru Şoşoacă, a muşcat-o de mână.

Goracci se afla în Bucureşti împreună cu o echipă de filmare a postului RAI 1 şi reclamă că incidentul a avut loc în biroul de avocatură al Dianei Şoşoacă. Plângerea a fost formulată luni, după scandalul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, unde soţul senatoarei a fost audiat pentru ultraj.

„Am intrat în biroul de avocatură al doamnei Şoşoacă şi ne-a întâmpinat cu o atitudine zâmbitoare având pe masă mai multe alune şi covrigei. Când a început filmarea eu am rămas pe hol şi am văzut că soţul ei a adus în birou un sac negru în care a spus că se îngroapă persoanele decedate dezbrăcate, după care am văzut cum acesta l-a luat apoi în bucătărie. După acel moment, doamna Şoşoacă a devenit nervoasă şi agresivă”, se arată în plângerea citată de Antena3.

Şoşoacă a spus că, dacă nu sunt agreate condiţiile pe care ea le hotărăşte, echipa de televiziune poate să plece. Echipa „a ieşit în hol, dar doamna Şoşoacă a apărut şi a închis uşa zicând că nu ieşim nicăieri. A spus ulterior soţului să sune la Poliţie, după care a început să ţipe, apoi un alt bărbat a intrat în casă”, a mai notat jurnalista Lucia Goracci, care a subliniat că în acel moment a fugit pe scara blocului.

După aproximativ 10 minute, Poliţia s-a prezentat la faţa locului şi soţul senatoarei a început să împingă jurnaliştii italieni. După care soţul senatoarei Diana Şoşoacă i-a smuls masca de pe faţă şi a lovit-o în braţ, după care a muşcat-o de mână.

„M-a muşcat de mână, apoi am ieşit afară”, a adăugat jurnalista.

Incidentul a fost relatat și în presa din Italia. Ziarul La Stampa a scris că Goracci a fost „sechestrată cu echipa Rai în România, după intervievarea senatoarei anti-vaccinare Diana Iovanovici Şoşoacă”.

„Senatoarea, după întrebările adresate de jurnalistă privind gestionarea pandemiei în ţară şi condiţiile din spitale, a blocat echipa şi pe Goracci în biroul său, apoi a chemat Poliţia. Goracci, percheziţionată şi bruscată, a fost eliberată împreună cu echipa după 8 ore, graţie intervenţiei ambasadei italiene”, a relatat publicaţia La Stampa, care a publicat şi imagini din timpul întrevederii.

                                                                                                                  Adina Silav