10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 21:49
No menu items!

Sindicatele germane: 4% din românii din Germania au nevoie de ajutoare sociale

spot_img

butenbach

Aproximativ 4.000 de cetățeni români care muncesc acum în Germania au nevoie de ajutoare sociale, în condițiile în care câștigă prea puțin pentru a putea trăi decent, a afirmat miercuri, la București, Annelie Butenbach, membru al Comitetului Executiv al Federației Sindicatelor din Germania (DGB).

Cei 4.000 de români aflați în această situație reprezintă aproximativ 4% din totalul lucrătorilor români din Germania. Cele mai vulnerabile domenii sunt restaurantele, firmele de salubritate/menaj și industria cărnii.

 Annelie Butenbach s-a aflat în România pentru lansarea unui ghid adresat românilor care vor să presteze în Germania o muncă legală. Sindicatele germane insistă ca alți cetățeni ai UE să fie înregistrați și plătiți ”echitabil” pentru a evita dumpingul social și pierderea locurilor de muncă pentru cetățenii germani.

”Cei care vin în Germania ca lucrători mobili sunt vulnerabili, există un potențial de șantaj”, a afirmat Butenbach.

Ghidul lansat de Fundația Friedrich Ebert dă detalii despre piața muncii din Germania, agențiile de recrutare, evitarea abuzurilor, asigurări sociale și despre drepturile și obligațiile lucrătorilor.

Un studiu separat arată că ”abuzarea sistemului de protecție socială” sau ”turismul social” în cazul românilor sunt mituri care nu se bazează pe nicio realitate, în contextul în care cetățenii români care trăiesc în Germania sunt bine calificați și integrați, comparativ cu alte grupuri.

Vlad Bârleanu