14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:01
No menu items!

Sindicaliștii din Sănătate și Asistență Socială amenință cu proteste. Care sunt motivele

spot_img

Federația Sanitas a somat, marți, Guvernul să respecte promisiunile făcute angajaților din sistemul sanitar, în perioada de urgență și de alertă, în ceea ce privește creșterea salariilor. Sindicaliștii amenință că vor recurge la proteste față de blocarea Legii salarizării unitare.

Reprezentanții Sanitas arată, într-un comunicat de presă remis marți, că, din textul proiectului Ordonanței de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare reiese intenția Guvernului de a bloca aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare 153/2017 pentru categorii importante de angajați din sistemul sanitar și cel de asistență socială.

Sindicaliștii susțin că astfel personalul tehnic-administrativ și de deservire (TESA), infirmierele, brancardierii, îngrijitoarele, asistenții sociali nu vor putea beneficia de dreptul legal de creștere a salariului de bază, începând cu 1 ianuarie 2021.

De asemenea, proiectul de ordonanță limitează veniturile salariaților cel mult la nivelul lunii decembrie 2020, ceea ce face imposibilă raportarea sporurilor și a orelor de gardă la salariul aflat în plată.

„Biroul Executiv a luat act de intenția vădită a Guvernului României de a bloca pentru salariații din sănătate și asistență socială, orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, în condițiile în care acești salariați se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul a peste 70 de salariaţi”, se arată în comunicat.

Federația Sanitas somează public Guvernul să își respecte promisiunile făcute salariaților din sănătate și asistență socială în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, „indiferent în ce poziție s-au aflat actualii reprezentanți guvernamentali în acea perioadă”.

„De asemenea, atrage atenţia că nu va accepta declarația actualului premier care încearcă să ne convingă că marele câștig al acestei ordonanțe este faptul că nu se taie salariile şi îi reaminteşte premierului PNL că fostul guvern, tot PNL, și-a asumat niște angajamente față de lucrătorii din sănătate și asistență socială iar caracterul așa-zis temporar al înghețării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni: cu siguranță el se va permanentiza”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Sanitas mai precizează că nu vor accepta actuala formă a Ordonanței de urgență și vor recurge la toate mijloacele de manifestare sindicală pentru a apăra drepturile salariaților.