4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 18:15
No menu items!

Pașaportul COVID. Mari companii aeriene și de tehnologie pregătesc aplicații mobile care să demonstreze dacă utilizatorii s-au vaccinat

spot_img

Mai multe companii aeriene și de tehnologie din SUA și din UE au început să dezvolte aplicații de telefonie mobilă pentru ca utilizatorii să-și poată încărca informații despre testele și vaccinurile anti-Covid, creând astfel un ”pașaport covid” care să le permită utilizatorilor accesul la servicii de transport, culturale ori educative în cazul în care acestea vor fi condiționate de vaccinare, anunță CNN.

The Common Trust Network, o inițiativă a organizației non provit elvețiene The Commons Project și a Forumului Economic Global (World Economic Forum), a semnat un parteneriat cu mai multe companii aeriene precum Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines and Virgin Atlantic, dar și cu zeci de sisteme locale de sănătate din SUA.

Aplicația numită ”The CommonPass” creată de acest grup le permite utilizatorilor să își încarce informații despre rezultatele testelor și, eventual, o dovadă a vaccinării, generând astfel un certificat sau pașaport de sănătate sub forma unui cod QR care poate fi prezentat autorităților fără a dezvălui date sensibile despre utilizatorul respectiv, relatează CNN, citat de G4Media.ro. 

Și companiile de tehnologie încep să dezvolte inițiative similare. Gigantul american IBM a creat propria sa aplicație, numită Digital Health Pass, care permite companiilor să își creeze propriul set de indicatori pe care un client va fi obligat să îi atingă pentru a beneficia de serviciile respective. Printre acești indicatori se pot număra testele covid și dovada vaccinării.

Eforturile acestor companii, care vor să accelereze întoarcerea la viața normală, se lovesc însă de barierele legislative și administrative legate de accesul la datele personale ale clienților, dar și de datele privind eficiența diferitelor tipuri de vaccin anti-Covid, mai arată CNN.

La finalul lunii noiembrie, International Air Transport Association (IATA), cea mai puternică organizație care reunește liniile aeriene din lume, a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu noul coronavirus, aplicație ce va include și date despre vaccinare. Poziția IATA vine după ce principala companie australiană de aviație, Qantas, a anunțat că nu va permite accesul la bordul avioanelor sale al pasagerilor fără vaccinul anti-Covid.

”Pașaportul Covid” anunțat de IATA sub forma unei aplicații mobile va include rezultate ale testelor și dovada vaccinării, alături de regulile naționale de călătorie, potrivit anunțului IATA, citat de Bloomberg. Aplicația va avea și o copie electronică a pașaportului, pentru ca pasagerii zborurilor să își poată dovedi identitatea.

Un program – pilot va începe încă din acest an cu compania mamă a operatorului aerian British Airways, iar aplicația va fi lansată pe magazinul Apple în primul trimestru al anului viitor și începând cu luna aprilie 2021 pentru Android.