23.5 C
București
marți, 17 septembrie 2024 - 16:09
No menu items!

Sindicaliștii din Educație NU au mai fost chemați la negocieri vineri, după anunțul premierului că amână rotativa din cauza grevei. Protestul următor, la Cotroceni

spot_img

Chiar dacă Nicolae Ciucă a declarat că își amână depunerea mandatului din cauza grevei profesorilor, reprezentanții din Educație nu au fost chemați, vineri, până la ora transmiterii acestei știri (aproximativ ora 18.00), la noi negocieri, la sediul Guvernului. Sindicaliștii susțin că profesorii sunt revoltați de toate ofertele de până acum ale guvernanților, astfel că sunt hotărâți să protesteze în continuare și chiar să organizeze pichetarea Palatului Cotroceni.

 

Vineri dimineață, pe răcoare, declarații politice la Guvern

Vineri, 26 mai, a cincea zi de grevă generală în Învățământ. Cei trei șefi ai partidelor din coaliția de Guvernare ies de dimineață, de la ora 9, la declarații care mai de care mai laudative la adresa profesorilor și susțin că își amână reîmpărțirea ministerelor până vor rezolva solicitările profesorilor.

Mitinguri au avut loc și vineri, în mai multe orașe din țară – Timișoara, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu, Arad și Botoșani. Sindicaliștii au anunțat că greviștii sunt revoltați de ofertele de vouchere, carduri, prime și alte „ajutoare” de la Guvern și cer, în continuare, majorarea tuturor salariilor prin legem cu 25%.

”Oamenii sunt porniți să nu cedeze”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Și elevii i-au transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, în care i-au cerut să ia măsuri cât mai urgent pentru rezolvarea crizei din învățământ.

Vineri după prânz, vine ordonanța cu majorările pentru cadrele nedidactice

La ora 12, presa este informată că briefingul de după ședința de Guvern nu se mai ține, actele normative adoptate urmând a fi transmise pe e-mail și pe site-ul instituției. Printre ele, a fost adoptată o OUG pentru aducerea salariilor la nivelul grilei din 2022, dar care include, pe lângă majorările salariale pentru personalul nedidactic din Educație și creșteri salariale pentru directori din administrația centrală sau funcționari parlamentari.

Nu e pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește, spune un vechi proverb.

După opt ore din această zi agitată, niciun semn pentru sindicaliștii de la care a pornit totul. Nu sunt chemați la Guvern, nu sunt programați pentru zilele următoare, nu li se dă niciun semn.

„Învățământul este stâlpul societății”, spunea, la ora 9, șeful PSD Marcel Ciolacu.

„După discuțiile pe care le-am avut la nivelul coaliției și aseară și în această dimineață, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din Învățământ. Am convenit ca, până la soluționarea acestor probleme, să nu-mi depun mandatul și să-mi asum în continuare responsabilitatea funcției de premier”, a spus și Nicolae Ciucă, tot la ora 9.

„Da, avem nevoie de învățământ de calitate, cum avem nevoie de servicii publice de calitate pentru fiecare om, pentru fiecare comunitate. Și vom reuși să le rezolvăm, așa cum am reușit și până acuma, din 2020 și apoi din 2021”, a adăugat și Kelemen Hunor, să nu fie mai prejos.

Vineri, ora 18.00 începe weekendul

Poate pentru președintele Klaus Iohannis a început chiar de joi, când s-a aflat la Sibiu. Profesorii au anunțat că vor protesta în fața Palatului Cotroceni cel mai probabil marți, când sunt așteptate peste 20.000 de cadre didactice la proteste.

Marilena Nedelcu