15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 19:10
No menu items!

La 9 ani de la tragedia aviatică din Apuseni, STS își îmbunătățește localizarea apelurilor la 112

spot_img

STS își îmbunătățește, în sfârșit, localizarea apelurilor la 112. Măsura vine la 9 ani de la tragedia aviatică din Apuseni, când victimele care au supraviețuit au fost căutate timp de cinci ore de autorități, sau după 4 ani de la altă tragedie, cea de la Caracal, când Alexandra Măceșanu suna în zadar la 112 din casa lui Gheorghe Dincă.

Practic, STS nu poate localiza apelurile la 112 decât prin intermediul operatorului de telefonie mobilă, iar localizarea unei persoane care cere ajutor în afara orașelor se face pe o arie cuprinsă între 12 și 50 de kilometri pătrați dacă NU sună de pe un smartphone.

Guvernul României a adoptat, vineri, o ordonanță de urgență prin care vor fi implementate măsuri ce vor asigura precizia localizării apelurilor la doar câteva zeci de metri.

Conform actului normativ, noul tip de localizare cu acuratețe crescută va fi furnizat doar pe timpul gestionării unei situații de urgență și se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele în tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziției vor fi restrânse de până la 25 de ori, în unele cazuri.

 

Complementar cu acest prim tip de localizare, al doilea caz se bazează pe localizarea AML care este furnizată pentru aproximativ jumătate din apelurile efectuate la numărul de urgență 112, ca urmare a dependenței de terminalul mobil și a limitărilor asociate acestei tehnologii.

Astfel, noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea.

M. Nedelcu