31.8 C
București
duminică, 3 iulie 2022 - 20:28
No menu items!

Sentință defintivă a ÎCCJ: primarul UDMR din Dănești a discriminat români pe criterii etnice

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins miercuri, 16 februarie a.c., recursul primarului UDMR din comuna Dănești, județul Harghita, împotriva sentinței Curții de Apel București care a stabilit că edilul UDMR se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor, a anunțat, joi, deputatul Dan Tănasă (AUR) pe blogul său. 

„În data de 8 mai 2019 subscrisa Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), reprezentată legal de Dan Tanasă în calitate de președinte, a sesizat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la conținutul discriminatoriu la adresa cetățenilor români necunoscători al limbii maghiare a publicației „Csikdanfalvi Harangszo” editată și promovată de către Primăria comunei Dănești, judetul Harghita.

CNCD, condusă de fostul UDMR-ist Csaba Asztalos Ferenc, a emis Hotărârea nr. 321/01.04.2020 prin care a constatat faptul că cele sesizate de ADEC prin petiția nr. 2599/15.05.2019 nu reprezintă discriminare întrucât „publicația în discuție este finanțată din fondurile private ale Asociației Csikdanfalvaert Egyesulet, iar informațiilepe care le conține nu sunt de interes public”.

ADEC a atacat în contencios administrativ hotărârea CNCD și a avut câștig de cauză la Curtea de Apel București, care în luna noiembrie 2020 a decis anularea hotărârii CNCD și obligarea acestei instituții să emită o nouă hotărâre prin care să constate întrunite elementele constitutive ale unei fapte de discriminare comisă de primarul UDMR din Dănești, Bojte Csongor Erno. Sentința la fond pe scurt (detalii aici): „Admite cererea. Anulează Hotărârea nr.321/01.04.2020 emisă de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Obligă pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării să emită o hotărâre prin care să constate întrunite elementele constitutive ale unei fapte de discriminare potrivit art. 2 alin.1 din OG nr.137/2000. Obligă pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării la plata către reclamant a sumei de 60,7 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 06.11.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Împotriva sentinței Curții de Apel București a formulat recurs doar primarul din Dănești, nu și CNCD. ÎCCJ a respins însă recursul primarului UDMR. Sentința ÎCCJ pe scurt (detalii aici): „Respinge recursul declarat de recurentul-pârât Primarul Comunei Dăneşti împotriva sentinţei nr.1100 din 6 noiembrie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv formulat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 februarie 2022”.

Sentința definitivă stabilește astfel că primarul UDMR din Dănești, Bojte Csongor Erno, a discriminat români pe criterii etnice”, subliniază Dan Tănasă în articolul postat pe blog. 

R. Dan