Senatorul Mircea Banias și alte 38 de persoane, achitați în dosarul „Vama Port Constanța”, deschis de DNA

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, achitarea senatorului Mircea Banias, în dosarul privind fapte de corupție din Vama Port Constanța. Decizia nu este definitivă.

Prin aceeași decizie au fost achitați toți ceilalți 38 de inculpați, printre care fostul secretar general al Ministerului de Interne, Laurențiu Mironescu, și fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada mai 2010 – martie 2011, „la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat având ca scop controlul activităţilor de import – export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa. Astfel, crearea unei reţele de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în ţară prin punctele vamale a permis introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora), mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. În cadrul reţelei cu un mecanism bine stabilit de colectare şi redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal”. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 250 USD şi 13.000 USD pentru fiecare transport, precizează procurorii.

La 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Banias (PDL atunci) „a pretins şi a primit de la coinculpatul Bogatu Eugen, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A mai multe produse provenind din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, pretinzând că ar avea influenţă asupra unor funcţionari publici, astfel încât să îi determine să facă sau, după caz, să nu facă, acte ce intră în atribuţiile de serviciu ale acestora, în sensul susţinerii intereselor grupului. Bunurile respective au fost puse la dispoziţia lui Banias Mircea prin intermediul inculpaţilor Tudoran Dragoş-Iulian (comisionar vamal) şi Tudoran Horia-Dan, fratele acestuia, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil de confiscările vamale”, mai arată procurorii.

Laurențiu Mironescu este acuzat că, la 3 iunie 2010, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale Constanţa a PDL, „i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 lei pentru câştigarea alegerilor interne la nivelul organizaţiei. Inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin i-a promis că îi va da suma de bani cerută. La data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la organizaţia municipală Constanţa a acelui partid, inculpatul Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei. În schimbul sumei de bani, Mironescu Laurenţiu a promis să îşi folosească influenţa politică pe care pretindea că ar avea-o asupra ministrului Transporturilor, pentru ca inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., ulterior acesta urmând să lase locul unei persoane alese de inculpatul Pilcă Aurelian-Cătălin şi de ceilalţi membri ai grupului infracţional. În pofida acestei promisiuni, Pilcă Aurelian-Cătălin nu a ocupat funcţia respectivă”.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU