17.8 C
București
joi, 26 mai 2022 - 4:26
No menu items!

Șeful spionajului german avertizează că Rusia n-a luat încă decizia finală privind o invazie. Ce i-a spus Putin lui Macron

spot_img

Șeful Serviciului de Informații Externe al Germaniei (BND) afirmă că, în pofida declarațiilor conciliante ale Moscovei, Rusia este pregătită să atace Ucraina, dar că deocamdată nu a decis dacă să o facă, relatează Reuters.

„Cred că decizia de a ataca nu a fost luată încă”, a afirmat Bruno Kahl, directorul BND, într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters. „Criza poate evolua în mii de moduri diferite”, a mai spus acesta, avertizând că, pe lângă scenariul unei invazii, Rusia ar putea încerca să destabilizeze guvernul de la Kiev sau să susțină separatiștii din estul țării.

Afirmațiile oficialului german vin în contextul în care Rusia a făcut vineri cele mai conciliante declarații de la escaladarea tensiunilor cu Ucraina și NATO în ultimele săptămâni.

Ambasadorul american John Sullivan a declarat la rândul său vineri, după afirmațiile făcute de ministrul de externe rus Serghei Lavrov, că rușii spun că au gânduri de pace, dar au pus “o armă pe masa”.

Occidentul „nu a ținut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”

Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că răspunsurile SUA și ale NATO la propunerile rusești privind securitatea nu au abordat principalele preocupări ale Moscovei, a anunțat vineri Kremlinul într-un comunicat.

”Răspunsurile Statelor Unite şi NATO nu au ţinut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”, a indicat Kremlinul într-un comunicat despre discuţia telefonică dintre liderii rus şi francez.

„Întrebarea cheie a fost ignorată, și anume cum intenționează Statele Unite și aliații lor (…) să pună în aplicare principiul conform căruia nimeni nu ar trebui să-și consolideze securitatea în detrimentul altor țări”, a continuat președinția rusă.

Potrivit Kremlinului, Rusia va „decide reacția sa viitoare” după ce va studia în detaliu răspunsurile rivalilor săi.

Putin și Xi se vor întâlni pentru a discuta despre criza din Ucraina

Președinții Rusiei și ai Chinei, Vladimir Putin și Xi Jinping, vor petrece „mult timp” discutând securitatea Europei și setul de cerințe pe care Moscova le-a adresat Occidentului, când se vor întâlni săptămâna viitoare, a anunțat Kremlinul vineri, potrivit Reuters.

Putin va călători în China pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din Beijing pe 4 februarie.

Discuțiile vor fi monitorizate cu atenție de Washington și de aliații americanilor, în căutarea unor indicii despre direcția relațiilor dintre Rusia și China, care au devenit din ce în ce mai apropiate pe măsură ce legăturile celor două state cu Occidentul s-au deteriorat.

                                                                                                                  Adina Silav