19.5 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 2:20
No menu items!

Șeful Lukoil a demisionat. Conducea compania rusă de 30 de ani

spot_img

Vagit Alekperov, președintele Lukoil, a demisionat, după 30 de ani, de la conducerea companiei ruse și din boardul de directori al Lukoil. Alekperov apărea și pe lista sancțiunilor impuse de Marea Britanie companiilor și oligarhilor ruși.

Anunțul demisiei lui Vagit Alekperov, de 71 de ani, de la conducerea companiei Lukoil, a fost făcut chiar de comapnie, fără a detalia însă motivele. Alekperov a fost numit șef al Lukoil în 1993.

Lukoil a fost printre prijmele mari companii ruse care au cerut oprirea războiului. Numele președintelui său apărea, însă, pe 13 aprilie, pe lista Marii Britanii, de sancționare a oligarhilor ruși. De la acest anunț, Lukoil a scăzut dramatic pe piața bursieră.

De altfel, averea lui Alekperov a înregistrat cea mai mare scădere în acest an, pierdea fiind de 17,5 miliarde de dolari, potrivit datelor indicelui Bloomberg, după scăderea acţiunilor Lukoil. Averea sa netă este acum de 5,2 miliarde de dolari, conform sursei menționate. Unicul său fiu, Yusuf Alekperov, în vârstă de 28 de ani, ocupa prima poziţie în topul Forbes, în 2018, cu o avere estimată de la 17 miliarde de dolari.

Alekperov a fost ministrul pentru industria petrolieră în Uniunea Sovietică, iar în 1991 a înființat Lukoil, la care deținea 30% din acțiuni. 

E. Stan