3.5 C
București
marți, 5 decembrie 2023 - 18:12
No menu items!

Ucraina cere un coridor umanitar pentru evacuarea urgentă a civililor și soldaților răniți de la combinatul Azovstal

spot_img

Guvernul ucrainean a cerut, joi, deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea celor circa 500 de soldaţi ucraineni răniţi şi a aproximativ 1.000 de civili care se află la Mariupol în interiorul combinatului siderurgic Azovstal asediat de forţele ruse, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

„Le cerem ruşilor un coridor umanitar urgent dinspre Azovstal!”, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul ei de Telegram. ”Acum sunt acolo circa 1.000 de civili şi 500 de soldaţi răniţi. Toţi trebuie retraşi de la Azovstal astăzi!”, a adăugat ea, lansând totodată un apel „către liderii mondiali şi comunitatea internaţională să-şi concentreze acum eforturile asupra Azovstal” în ce priveşte efortul umanitar.

Oţelăria Azovstal a rămas, conform Moscovei, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul-port Mariupol, aproape complet distrus de luptele care se desfăşoară acolo de la începerea invaziei ruse în februarie.

Joi, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anulat, joi, ordinul de luare cu asalt a combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt baricadaţi 2.000 de militari ucraineni. Putin a declarat drept „succes” acțiunea de eliberare a Mariupolului și își explică decizia prin dorința de a salva vieţi, însă a cerut menţinerea unei blocade asupra zonei industriale.

Menţinerea acestei blocade necesită însă suplimentarea forţelor, a estimat un responsabil al separatiştilor proruşi din provincia Doneţk. „Avem nevoie de o consolidare a unităţilor, pentru că există o reţea foarte extinsă de comunicaţii subterane” la Azovstal, a declarat la postul Rossiya-24 şeful administraţiei care conduce autoproclamata republică Doneţk, Alexei Nikanorov.

                                                                                                              Adina Silav