13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 5:01
No menu items!

Șeful DNA, Crin Bologa, se plânge că activitatea Parchetului European condus de fosta șefă Laura Codruța Kovesi „îi încurcă activitatea”

spot_img

Șeful DNA, Crin Bologa, se plânge că noua instituție EPPO, condusă de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, încurcă activitatea procurorilor anticorupție: „Acum suntem în situația în care trebuie să restrângem activitatea procurorilor noștri pentru a face loc și celor de la EPPO”, a explicat, Bologa, într-o emisiune la Europa FM.

„Ni s-a luat posibilitatea de a ne recruta oameni, s-a ridicat vechimea în funcția de procuror pentru a putea accede la DNA. Aceste lucruri au dus ca acum să funcționăm cu procurori care ocupă schema într-un procent de 60% și nu mai putem aduce oameni. Din 42 de funcții de conducere, doar 18 sunt ocupate, 24 nu sunt ocupate, 39 de funcții de procuror sunt libere. Noi ne îndreptăm în scurt timp spre jumătatea schemei de personal”, a spus Crin Bologa.

„Acum suntem în situația în care trebuie să restrângem activitatea procurorilor noștri pentru a face loc și celor de la EPPO. Structura de suport este la DNA și, dacă vor începe activitatea de la 1 iunie, vor fi la noi până când obținem un sediu”, a explicat șeful DNA, care a menționat, de asemenea, că a cerut sumele de bani de care ar avea nevoie, dar bugetul a fost tăiat.

De asemenea, Bologa spune că în jur de 200 de dosare ar putea fi luate de EPPO: „Procedura pe care am stabilit-o cu colegii noștri din Luxembrug și cu cei de aici a fost ca noi să identificăm aceste dosare, le facem o informare, iar ei pot evoca competența lor în 5 zile, mai pot prelungi acest termen încă 5 zile. Dacă nu evocă competența sau dacă depășim zilele respective, DNA rămâne competentă”, a mai spus Bologa.

Una dintre componentele care va avea foarte mult de suferit din cauza bugetului micșorat este cea a interceptărilor, deoarece doar 10% din sumele cerute au fost aprobate, mai susține Crin Bologa.

E. Stan