24.3 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 15:03

“Pașaportul Covid”, aprobat în Uniunea Europeană. Ar putea intra în vigoare de la 1 iulie

spot_img

Parlamentul European şi statele UE au ajuns, joi, la un acord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţii de pandemie, relatează AFP.

„Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid. Livrăm această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”, a postat pe Twitter comisarul Didier Reynders.

Documentul, denumit „certificat verde digital” european, trebuie să ateste că titularul său a fost vaccinat anti-COVID-19, sau are un test negativ recent ori este imunizat după o infecţie cu noul coronavirus.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să elibereze certificate care vor fi apoi acceptate în alte țări ale UE.

Certificatul pentru COVID-19 ar urma să fie în vigoare timp de 12 luni, însă nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie.

Eurodeputaţii au cerut iniţial ca statele membre să suporte costul testelor PCR, însă unele dintre ele au refuzat. Compromisul găsit menţionează necesitatea unor teste ”abordabile şi accesibile”, plus angajamentul Comisiei Europene de a mobiliza 100 de milioane de euro pentru achiziţia de teste, folosind pentru finanţare ”Instrumentul pentru Sprijin de Urgenţă de la nivel european” şi, la nevoie, să mobilizeze încă 100 de milioane de euro suplimentare.

Un alt punct divergent a fost cererea eurodeputaţilor să se garanteze că titularii certificatului nu vor fi supuşi carantinei sau unor teste suplimentare în ţara de destinaţie. Dar statele membre, în această chestiune care ţine înainte de toate de competenţa lor, au dorit neapărat să-şi rezerve dreptul de a institui astfel de măsuri, mai ales în situaţii excepţionale, precum răspândirea unor noi variante ale coronavirusului.

Textul de compromis prevede că statele membre ”se vor abţine de la impunerea unor restricţii de călătorie suplimentare”, cum ar fi carantina sau noi teste, cu excepţia cazului în care acestea vor fi ”necesare şi proporţionale pentru sănătatea publică”.

Certificatul sanitar european se află pe agenda summitului european din 24-25 mai. Acordul va trebui să fie aprobat în plenul Parlamentului European la sesiunea din 7-10 iunie. Obiectivul este ca certificatul să devină operaţional înainte de sfârşitul lunii iunie.