23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:19
No menu items!

”Șefi la banii publici” mai puțini, iar „țopăiala și dezmățul pe banii publici” vor dispărea – măsurile de reducere a cheltuielilor în guvernul Ciolacu

spot_img

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că rectificarea bugetară nu poate avea loc mai devreme de adoptarea măsurilor fiscale şi de reducere a cheltuielilor, altfel România riscă să atingă un deficit bugetar de 7%.

El a mai spus că măsurile din „ordonanța austerității” trebuie adoptate în luna septembrie, pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor europene și a subliniat că este un moment de răscruce pentru România, în care birocrația va fi redusă, vor fi mai puțini „șefi la banii publici”, iar „țopăiala și dezmățul pe banii publici” nu se vor mai regăsi în configurația bugetară.

„Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%. Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a afirmat Boloş într-o conferință de presă susținută la Beclean.

În ceea ce privește măsurile care privesc sectorul bugetar, Marcel Boloş a vorbit despre o descentralizare şi o regionalizare a serviciilor publice, astfel încât să nu mai existe „ţopăială şi dezmăţ” pe bani publici.

„Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a precizat ministrul Finanţelor. Boloş a adăugat că, în opinia sa, această reformă anunţată în an preelectoral reprezintă „un act de curaj şi de patriotism la nivel naţional, care trebuie să aducă roadele cuvenite”.

Ministrul Finanţelor Publice a fost prezent joi, în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, la prezentarea unui centru social de zi construit cu fonduri europene în staţiunea Băile Figa, prin care vor fi oferite servicii socio-medicale complexe în special persoanelor vârstnice, celor cu dizabilităţi şi copiilor proveniţi din familii aflate în dificultate.

D.Constantin