7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 2:47
No menu items!

Seduși și abandonați. Reprezentanții antreprenorilor acuză Guvernul că stă bine la vorbe, dar nu și la fapte

spot_img

Romanian Business Leaders (RBL) solicită autorităţilor operaţionalizarea de urgenţă a schemei de ajutor de stat pentru sectorul ospitalităţii, deblocarea sumelor din granturile pentru capital de lucru şi relansarea Măsurii 3 referitoare la granturile pentru investiţii.

Potrivit comunicatului RBL, deşi se discută despre granturile dedicate mediului privat încă din luna mai 2020, nici până în prezent nu s-a finalizat implementarea celor trei tipuri de granturi: microgranturile de 2.000 de euro pentru PFA-uri şi IMM-urile fără angajaţi, granturile pentru capital de lucru de 15% din cifra de afaceri pe 2019, dar nu mai mult de 150.000 de euro, şi granturile pentru investiţii cu valoare între 50.000 şi 200.000 de euro.

„Am fost seduşi şi abandonaţi. Să fim înţeleşi: apreciem foarte mult deschiderea Guvernului la dialogul cu antreprenorii, dar de la vorbe trebuie să treacă la fapte. Problema majoră cu care se confruntă în acest moment IMM-urile direct afectate de pandemie este întârzierea apărută în procesul de evaluare şi plată pe Măsura 2 – grantul pentru capital de lucru. Deşi anul trecut au existat promisiuni că plata se va face cel târziu în decembrie 2020, banii sunt încă neîncasaţi. Mai mult, de această măsură de sprijin au reuşit să beneficieze până în prezent doar 4.000 din cele 19.000 de afaceri înscrise. Considerăm că este obligatoriu ca Ministerul Economiei să prezinte şi să îşi asume public un calendar concret pentru finalizarea evaluărilor şi plăţilor. Este un gest de normalitate în relaţie cu mediul antreprenorial, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte a acestor sume se va întoarce la bugetul de stat”, a declarat Dragoş Petrescu, vicepreşedinte Romanian Business Leaders.

Reprezentanții antreprenorilor mai atrag atenţia că Măsura 3 – grantul pentru investiţii, care pornise sub auspicii foarte bune, riscă să devină un eşec major, în principal din cauza lipsei complete de transparenţă şi de deschidere la dialog a Ministerului Economiei la momentul în care s-a publicat prima versiune a OUG 130.

RBL semnalează, de asemenea, nevoia urgentă de sprijin pentru industria ospitalităţii, prin adoptarea şi operaţionalizarea schemei de ajutor de stat de maxim 20% din pierderea de cifră de afaceri în 2020 faţă de 2019 pentru afacerile din sectorul HoReCa. Sperăm ca aplicarea schemei să fie cât mai simplă şi mai rapidă, în aşa fel încât beneficiarii să primească banii în cel mai scurt timp posibil’, se mai arată în document.

Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru 1.000 antreprenori şi şefi de companii din mediul de business privat. RBL este membru fondator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR).