6.1 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 2:07

Ședință la poliție pentru protestul de la metrou. Metrorex: “Protestul este ilegal!”. VIDEO / Greviștii cântă și dansează

Acţiunea de protest de la metrou este ilegală, perturbă ordinea publică şi împiedică desfăşurarea în condiţii normale a transportului de călători în Bucureşti, susțin reprezentanții companiei Metrorex. Și Poliția Capitalei face verificări cu privire la legalitatea protestului.

Greviștii au adus boxe și cântă sau dansează în subteran, în timp ce la suprafață, Bucureștiul este blocat din cauza transportului în comun suprasolicitat.

Metrorex îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziţie pentru a opri această ilegalitate, precizează compania.

Potrivit sursei citate, în seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicalişti şi comercianţi au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acţiune de ocupare a căilor de metrou. În cursul dimineţii, în jurul orei 3:30, li s-au alăturat o parte dintre angajaţii Metrorex din tura de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor.

“Începând cu ora 23:30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerinţele lor. Aceştia au refuzat dialogul şi au ocupat abuziv şi ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului”, subliniază sursa citată.

Circulaţia trenurilor de metrou este blocată vineri dimineaţa de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Din cauza acestor acţiuni, dar mai ales pentru siguranţa membrilor acestuia, care se aflau pe calea de rulare, liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

“Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureştenilor şi îi rugăm să înţeleagă că, deşi considerăm acţiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viaţa unor oameni. De asemenea asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acţiunile legale la dispoziţia noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranţă”, mai precizează reprezentanţii Metrorex.

Protestul vine la numai o zi după ce Metrorex a anunţat că a notificat firma care administrează spaţiile comerciale din incinta staţiilor de metrou că, până la data de 2 aprilie, aceste spaţii trebuie eliberate şi predate către administratorul reţelei de transport subteran.

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au transmis că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Numărul călătorilor care circulă zilnic cu metroul în Capitală se ridică la aproximativ 700.000.