8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 5:40

Secretarul apărării al SUA: Ne vom apăra interesele și aliații în relația cu Rusia

spot_img

Ashton Carter, secretarul apărării al SUA, a aczat Rusia că pune în pericol ordinea mondială și a afirmat că Pentagonul caută modalități noi și creative pentru a descuraja agresiunile Kremlinului și de a-și proteja aliații.

Într-un discurs ținut în California, la întoarcerea dintr-un turneu asiatic, Carter s-a referit și la extinderea influenței Chinei în Asia de Sud-Est, dar cele mai dure referiri au fost la adresa Rusiei, care derulează ”activități provocatoare” pe mare, în aer, în spațiul cosmic și în spațiul cibernetic.

Declarațiile lui Carter apar în contextul ofensivei militare a Rusiei de anul trecut din Ucraina, care pune în pericol stabilitatea statelor din flancul estic al NATO, inclusiv a României, și a ofensivei din acest an din Siria.

Ash Carter:

  • Cel mai deranjant, amenințările nucleare ale Moscovei pun la îndoială angajamentul liderilor Rusiei pentru stabilitate strategică, respectul lor pentru normele împotriva folosirii armelor nucleare și respectul lor pentru precauția pe care liderii din perioada Războiului Rece o arătau în legătură cu armele nucleare.
  • Nu căutăm să transformăm Rusia într-un inamic. Dar, să fie clar: SUA își va apăra interesele, aliații, ordinea internațională stabilită și viitorul pozitiv care decurge de aici.
  • Trebuie apărate și întărite principiile rezolvării pașnice a conflictelor, suveranitatea și libertatea navigației.
  • Bineînțeles că nici Rusia, nici China nu pot răsturna această ordine. Dar ambele vin cu provocări.
  • Investim în tehnologii care sunt foarte potrivite pentru provocările Rusiei – cum ar fi noi aparate de zbor fără pilot, un nou bombardier cu rază lungă de acțiune, inovații în tehnologii electromagnetice, pe bază de laser sau pentru războiul electronic, spațial sau cibernetic, inclusiv în câteva tehnologii surprinzătoare, pe care nu le pot descrie aici.