26.7 C
București
marți, 9 august 2022 - 1:49
No menu items!

Se schimbă vremea. Alertă meteo de ploi consistente în toată țara și vijelii

spot_img

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de ploi abundente, intensificări ale vântului şi ninsori la munte. 20 de județe se vor afla sub Cod galben de ploi și vânt puternic, cu rafale de 75 km/oră.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică valabilă de joi, de la ora 12.00, până sâmbătă la ora 21.00

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării va ploua mai ales sub formă de aversă, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 20…40 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h, joi (31 martie) în vestul şi sud-estul teritoriului, apoi şi în celelalte regiuni. La munte, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăşi 80 km/h. Vineri (1 aprilie) vremea va deveni instabilă, vor fi descărcări electrice, iar în regiunile sudice posibil şi vijelii”, a arătat ANM.

Potrivit meteorologilor, începând de sâmbătă, vremea se va răci treptat. Din dimineaţa zilei de duminică, în jumătatea de nord a teritoriului vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar la munte va ninge.

Totodată, a fost emisă o atenţionare Cod galben privind cantităţi de apă însemnate şi intensificări ale vântului, valabilă de joi de la ora 18.00 până sâmbătă, la ora 21.00.

„În intervalul menţionat, în jumătatea de vest a Carpaţilor Meridionali, precum şi în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali va ploua însemnat cantitativ şi se vor acumula 50…70 l/mp, determinând topirea stratului de zăpadă. Local în Banat şi Maramureş cantităţile de apă vor depăşi 30…40 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări în Dobrogea şi în estul Munteniei, cu rafale de 55…65 km/h şi izolat peste 70…75 km/h”, au transmis meteorologii.

Astfel, va fi Cod galben de ploi în judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Sibiu, Timiş şi Vâlcea. Cod galben de vânt va fi în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea.

În Bucureşti, vremea va fi deosebit de caldă, dar va deveni instabilă din după-amiaza zilei de vineri, când va creşte probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil cu aspect de vijelie. Trecător, ploi slabe, vor fi şi pe parcursul zilei de joi. Temperaturile maxime se vor situa între 20 şi 25 de grade, iar cele minime între 9 şi 11 grade.

                                                                                                                 Adina Silav