4.2 C
București
marți, 2 martie 2021 - 6:16

Se ridică restricțiile în București. Cum și de când se relaxează măsurile

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis vineri ridicarea, începând de luni, a mai multor restricții în Capitală, având în vedere că trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la discuție.

Astfel, de la începutul săptămânii viitoare se redeschid la interior, în limita a 30% din capacitate, barurile, restaurantele, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc. Decizia a fost contestată de ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat, după ședința Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) la care a participat și șeful DSU Raed Arafat, că este a treia zi la rând când incidenţa infectării cu COVID-19 în Capitală s-a situat sub 3 la mia de locuitori, motiv pentru care s-a luat decizia, cu 47 de voturi ‘pentru’, 1 vot contra si 4 abtineri ca:

Începand de luni, 25 ianuarie, de la ora 00.00 vor fi relaxate mai multe masuri restrictive:

– Domeniul HoReCa: Restaurantele, barurile, cafenelele, vor functiona in intervalul orar 06.00-21.00 la o capacitate de maxim 30%
 

– In salile de spectacole, teatre, cinema, o sa fie permis accesul publicului in limita a 30% din capacitate

– Operatorii licentiati pentru jocuri de noroc vor putea functiona cu 30% din capacitatea sălilor

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, vineri, după ședința Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), că populația dar și patronii trebuie să știe că în continuare petrecerile nu sunt permise.

„Nunti, botezuri, interzise. Numai de luat masa se poate. Daca se va observa ca incepe o crestere a numarului de cazuri, asa cum Comitetul azi a relaxat, Comitetul poate sa inchida iar daca vede ca creste din nou”, a declarat Raed Arafat. El a făcut apel la sectorul HORECA să fie „responsabil” și i-a îndemnat pe cetățeni să continue să respecte măsurile de protecție. „Măsura este reversibilă”, a atenționat el.

CMBSU s-a întrunit în ședință la ora 13:00, în așteptarea datelor oficiale, care au confirmat reducerea îmbolnăvirilor, Bucureștiul menținându-se pentru a treia zi consecutiv în scenariul galben, după ce rata de infectare COVID a scăzut la 2,52 la mie, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică.

Capitala a ieșit miercuri din scenariul roșu, pentru prima dată de la începutul lunii octombrie.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, anunțase posibila ridicare a restricțiilor începând de sâmbătă, dar Ministerul Sănătății a cerut menținerea acestora (detalii aici).

„Vom urmări evoluţia indicatorului în următoarele 48 de ore, iar în situaţia pe care cu toţii ne-o dorim, în care gradul de infectare se păstrează sub 3 / la o mie de locuitori, vom convoca în şedinţă Comitetul Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă în vederea adoptării unei hotărâri prin care unele măsuri restrictive să fie relaxate!”, scria prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, miercuri, pe Facebook.

El preciza că, în conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate se numără şi: permiterea funcţionarii cu o capacitate de maxim 30% a instituţiilor/sălilor de spectacol, teatrelor şi cinematografelor; redeschiderea activităţilor „la interior” a restaurantelor, barurilor, cafenelelor etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unităţii; permiterea activităţilor cu publicul, până în limita a 30% a spaţiului destinat, a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.