16.4 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 19:19

Se modifică regimul deșeurilor. Cum se vor colecta

Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii 211/2011 referitoare la regimul deșeurilor, prin care se introduce colectarea separată a unor categorii de deșeuri.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 211/2011, în vederea transpunerii corecte și complete a Directivei 2008/98/CE, alături de eliminarea obligativității existenței Planurilor Regionale de Gestionare a Deșeurilor, întrucât structurile cărora li se adresează nu mai există (cele opt regiuni de dezvoltare). Acesta dă posibilitatea aplicării principiului ”plătește pentru cât arunci” de către autoritățile publice locale și introduce obligații etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială, inclusiv operațiuni de umplere, rambleiere, care utilizează deșeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizațiile de construcție sau demolări.

Legea prevede că, “pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă”.

În vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică drept instrument economic “plătește pentru cât arunci”, iar operatorii economici care efectuează operații de colectare și transport de deșeuri au obligația să le livreze și transporte numai la instalații autorizate pentru efectuarea operațiunilor de sortare, tratare, reciclare și depozitare, mai stipulează actul normativ.

R.D.