Schimb dur de replici între ministrul justiției și procurorul general în CSM. Audierea Adinei Florea, amânată

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat audierea Adinei Florea, propunerea ministrului justiţiei pentru şefia DNA, până în momentul în care se va lămuri dacă aceasta face sau nu obiectul unei abateri disciplinare. Următoarea audiere va avea loc pe 8 octombrie.

Începutul audierii în CSM a Adinei Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA, a fost una tensionată, deoarece Nicolae Solomon, procuror membru al Consiliului a cerut amânarea interviului, pe motiv că există suspiciunea ca ea să aibă o abatere disciplinară. Ministrul justiției s-a opus.

Nu sunt de acord cu amânarea, pentru că nu avem temei juridic, nici în regulament, nici în lege, pentru a da aviz consultativ. Va plana suspiciunea pe care va trebuie să o îndepărtaţi. Cum de această adresă privind incidentul de securitate, posibilă abatere disciplinară a doamnei Adina Florea a apărut la Ministerul Justiţiei exact pe data de 25 septembrie, adică alatăieri, înainte de audierea de azi. Să explicaţi dacă nu cumva adresa constituie la rândul ei o piedică în derularea procedurii. Înţeleg că nu există un dosar penal nici in rem nici in personam, deschis pe numele candidatei Adina Florea. (…) Nu procedaţi corect, dar fiecare vom face paşii pe care legea-i permite”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader a spus că acest lucru ar putea fi considerat tergiversarea procesului de numire a unui şef DNA.

„Incidentul de securitate a fost înregistrat după ce a apărut un document clasificat pe postul de televiziune. La acea dată, nu ştiam cine candidează. Demarând, am ajuns la concluzia că Inspecţia Judiciară trebuie sesziată. Nimeni nu poate pretinde că nimeni nu a sesizat IJ. Există un dosar care priveşte fapta de manipulare neglijentă a unor dosare secrete de stat. A fost înregistrarea înainte să se facă publică lista candidaţilor. Nu ne-am gândit că are vreo legătură. Nici acum nu ştim, până dosarul nu e soluţionat”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general.

La rândul său, Adina Florea, a răspuns: „În momentul în care mi-am depus candidatura, mi-am asumat şi toate surprizele. E adevărat că surprizele sunt mult peste aşteptări. Acest incident de securitate nu are legătură cu persoana mea şi e regretabil că procurorul general a aruncat anatema asupra mea spunând că am un anumit profil etic. Nu am avut niciun fel de abatere, sancţiune disciplinară”, s-a apărat Adina Florea.

R.D.

NICIUN COMENTARIU