14 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 11:32
No menu items!

Scandalul documentelor secrete ale SUA. Kievul își schimbă planurile militare. Franţa neagă că ar avea soldaţi în Ucraina

spot_img

Ucraina și-a schimbat unele planuri militare din cauza scurgerilor de documente militare secrete ale SUA, a relatat CNN, citând o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

CNN nu a oferit detalii despre aceste informații, dar a precizat că scurgerea de informații a determinat și Pentagonul să ia măsuri pentru a reduce fluxul de documente sensibile care, în mod normal, sunt disponibile în fiecare zi pentru sute de persoane din guvern, potrivit BBC.

Statul Major Reunit, care include înalți oficiali ai Departamentului Apărării și care îl consiliază pe președintele SUA, își analizează acum listele de corespondență pentru a afla cine primește rapoarte clasificate, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Multe dintre documentele care circulă pe internet au fost marcate pentru a indica faptul că au fost produse de divizia de informații a comitetului, cunoscută sub numele de J2, și par a fi documente de informare.

Pentagonul a transmis, duminică, că verifică autenticitatea documentelor și încearcă să evalueze daunele aduse securității naționale. De asemenea, aliații SUA evaluează și încearcă să determine dacă propriile surse și metode au fost afectate de scurgerea de informații.

Această scurgere de documente secrete, dezvăluită săptămâna trecută de New York Times, priveşte în special evaluări şi rapoarte ale serviciilor americane de informaţii legate de războiul din Ucraina, dar şi de aliaţii Statelor Unite.

Aceste documente care au fost difuzate pe reţelele sociale s-ar putea dovedi nepreţuite pentru Moscova, dezvăluind măsura în care serviciile de informaţii americane au penetrat părţi ale aparatului militar rus, analizează presa americană.

Franţa neagă că ar avea soldaţi în Ucraina

The New York Times a relatat că documentele scurse conţin detalii despre discuţii interne între oficiali sud-coreeni de rang înalt în legătură cu presiunile exercitate de SUA asupra Seulului, un aliat de nădejde, pentru a ajuta la furnizarea de arme în Ucraina. Demersul ar contrazice un vechi principiu al politicii externe a Coreei de Nord, de unde şi dezbaterile din rândul conducerii sud-coreene. Aceste discuţii ar fi fost interceptate de Washington, conform documentelor care s-au scurs.

Potrivit New York Times, Coreea de Sud a fost de acord să vândă obuze de artilerie pentru a ajuta Statele Unite să-şi refacă stocurile, insistând că „utilizatorul final” ar trebui să fie armata americană. Dar, pe plan intern, înalţii oficiali sud-coreeni erau îngrijoraţi că Statele Unite le-ar putea deturna către Ucraina. „Raportul secret s-a bazat pe informaţii de tip semnal, ceea ce înseamnă că Statele Unite au spionat unul dintre principalii lor aliaţi din Asia”, a subliniat The New York Times.

Oficialul prezidenţial sud-coreean, vorbind cu reporterii, a refuzat să răspundă la întrebările despre spionajul american sau să confirme orice detaliu din documentele scurse. Întrebat dacă Seulul intenţionează să depună un protest sau să ceară explicaţii din partea Statelor Unite, oficialul, care a refuzat să fie identificat, a declarat că guvernul va analiza precedentele şi cazurile care implică alte ţări.

Coreea de Sud a semnat contracte importante de furnizare a sute de tancuri, avioane şi alte arme pentru Polonia, membră NATO, de când Rusia a invadat Ucraina. Însă preşedintele Yoon Suk Yeol a declarat că o lege sud-coreeană care interzice furnizarea de arme către ţări implicate în conflicte face dificilă trimiterea de arme în Ucraina.

Oficialul sud-coreean a declarat că nu există nicio schimbare în politica Coreei de Sud.

Preşedintele Yoon Suk Yeol urmează să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden la 26 aprilie, în timpul unei vizite de stat la Washington.

Ministerul francez al Apărării a negat prezenţa soldaţilor francezi în Ucraina, aşa cum ar dezvălui documentele atribuite Pentagonului scurse pe reţelele ruseşti la mijlocul săptămânii.

„Nu există forţe franceze angajate în operaţiuni în Ucraina. Documentele citate nu provin de la armatele franceze. Nu comentăm documente a căror sursă este incertă”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului francez al Apărării, transmite The Guardian.

Reacţia vine după ce fotocopia unui document dintre cele scurse pe reţelele sociale sugera că un mic contingent – de mai puţin de o sută de membri – al trupelor pentru operaţiuni speciale provenind din partea membrilor NATO Franţa, SUA, Marea Britanie şi Letonia este deja activ în Ucraina.

                                                                                                               Adina Silav