17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:03
No menu items!

Scandalul Bâstroe. Măsurătorile ar fi trebuit să înceapă astăzi. Ucrainenii nu au mai anunțat nimic 

spot_img

Autoritățile din România nu au primit încă acordul scris al părţii ucrainene pentru a verifica lucrările de dragare pe Canalul Bâstroe, în condițiile în care măsurătorile ar trebui să înceapă astăzi.

Măsurătorile pentru a se stabili ce fel de lucrări au fost făcute pe Canalul Bâstroe ar fi trebuit să înceapă în 15 martie și să dureze 15 zile, conform calendarului convenit între autoritățile din România și Ucraina. Pentru începerea măsurătorilor este însă necesar acordul scris al Ministerului Apărării din Ucraina, acord pe care autoritățile române nu l-au primit nici până acum.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu susține că este o chestiune de ore sau de o zi până când autorităţile române vor putea începe măsurătorilor pe Canalul Bâstroe.

“Astăzi vom avea o nouă discuţie la nivel de experţi, probabil vor ceva detalii tehnice, de fineţe vizavi de echipamentele pe care le vom folosim în partea de măsurare. Eu sunt sigur că e o chestiune de ore sau de o zi până vom începe efectiv măsurătorile”, a precizat secretarul de stat, susținând că aceste chestiuni sunt legate de solicitările Ministerului Apărării din Ucraina.

Scrioşteanu a reamintit că demersul României de a realiza aceste măsurători este susţinut de Comisia Europeană: “Data a fost stabilită de comun acord de acum o săptămână şi două zile, când am avut o întâlnire bilaterală. A fost reconfirmată la întâlnirea trilaterală cu Ucraina şi Comisia Europeană. De altfel, Comisia Europeană susţine demersul României de a se realiza aceste măsurători”.

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, în 3 martie, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi Canalul Bâstroe din 15 martie. Trei nave ale Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi au fost pregătite pentru a face măsurători. Navele sunt dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile.

                                                                                                                   Adina Silav