9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 2:11
No menu items!

Darius Vâlcov, fosta eminență cenușie a PSD, a scăpat de acuzațiile de corupție pentru că s-au PRESCRIS. Vâlcov e plecat în Italia de 2 ani

spot_img

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta și eminența cenușie a PSD în timpul guvernării Dăncilă, a scăpat de pedeapsa de 6 ani și jumătate de închisoare, într-unul din cele 3 dosare de corupție pe care le are, pentru că faptele s-au prescris. Decizia de azi a magistraților este definitivă.

Darius Vîlcov a fost acuzat de procurori DNA că în 2012, când era primarul municipiului Slatina, ar fi pretins unui om de afaceri, devenit denunțător în dosar, comision de 10% din sumele încasate de acesta de la Primărie, în urma unor contracte de lucrări de izolare termică a unor blocuri. Anchetatorii stabiliseră, prin rechizitoriu, că și alți oameni de afaceri ia-u dat bani primarului, 10 sau 20% din valoarea contractelor pe care au reușit să le obțină cu Primăria condusă de Darius Vâlcov, în perioada 2013-2014. 

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată la sfârșitul lui 2015, dar sentința pe fond a venit abia în 2020. Tribunalul Olt l-a condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare, fostul demnitar având, la acea dată, alte două dosare la DNA. Fostului primar al Slatinei i s-au confiscat 100 de tablouri, unele aparținând unor pictori celebri. Chiar dacă decizia de acum a instanței a fost că faptele de luare de mită s-au prescris, s-a menținut confiscarea de la Darius Vâlcov a sumei de 4.296.270 lei.

Presa a relatat încă din 2020, când a venit prima decizie a magistraților în acest dosar, că darius Vîlcov și-a deschis la Milano, în Italia, o afacere și că va obține rezidența în această țară. De altfel, ultimulcaz în care un inculpat celebru a fugit în Italia înainte de sentință este cel al fostului șef al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Politicianul PSD a fost dat în urmărire de Poliția Română vineri, 10 martie 2022, chiar în ziua în care a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare.